Portal 072info

Otkrivena najveća holivudska tajna: Kako su nas godinama zavaravali

Svima je dobro poznato da se svjetske zvijezde uljepšavaju plastičnom hirurgijom, da je šminka njihov najveći saveznik, da kreatori kampanja koriste brojne trikove fotografisanjam, ali u svemu tome ima još jedan trik. Novinar portala “Mashable” otkrio je o čemu se radi.

U pitanju je posebna digitalna obrada snimaka u postprodukciji. Tehnika se zove “Beauty Work” i radi s filmom ono što fotošop u obradi fotografija.

Ova tehnika poznate ličnosti mijenja do neprepoznatljivosti. Stručnjaci satima popravljaju izgled na filmu, korigiraju sliku u pokretu, uepšavaju kožu, kosu, zube, uklanjaju nepravilnosti, poput bora, suvišnih kilograma, pora i sličnog.

– Svi su ulepšani. Ponekad jer tako žele oni sami, a ponekad jer uloga to zaheva. Kad starija glumica igra ulogu tinejdžerke, ili kad Bred Pit igra Bendžamina Batona, odnosno i mladića i starca, ova tehnika se koristi- objasnio je Klaus Hansen, koji je progovorio o ovoj posebnoj tehnici.

On je dodao da je važno da se tehnika u potpunosti razotkrije jer na mlade veoma utiču savršene slike poznatih, i to na negativan način jer se savršen, lažan izgled nameće kao standard.

– Ponekad čak glavu glumca stavljamo na drugo Tijelo, koje je lijepše, mišićavije- dodao je Hansen.

Tehnika je veoma skupa, košta i do 2.500 dolara po kadru. Cijena programa kojima se obrađuje video snimak kreće se oko 50.000 dolara, a dodatni potrebni uređaji koštaju i po 10.000 dolara.

– Ako morate da obrađujete glumca (ili glumicu koji je imao buran vikend, to je veoma težak posao. I jako dugotrajan- ispričao je Hansen koji je u ovom poslu od kasnih devedesetih kad je obrađivao muzičke spotove.

Kompanija “Lola Visual Effects” prva je 2004. počela da koristi ovu tehniku na filmu, i tehnika se brzo razvijala. I ne primjenjuje se samo na glumce.

– Ako u filmskoj sceni osoba razgovara telefonom, ne treba samo osoba da izgleda bolje. I telefon treba da izgleda isto- otkrio je Hansen.

Većina glumaca prihvata ovu tehniku, ali ima i onih koji je odbijaju, poput Kire Najtli i Lene Duhman.

Podijelite članak