Portal 072info

Otkrivena nova revolucionarna zaštita kože od sunca, starenja i raka

Britanski naučnici nedavno su objavili rad u kojem tvrde da su pronašli spoj koji kožu mnogo bolje štiti od štetnih posljedica izlaganja UV zrakama, uključujući starenje, oštećenje stanica i razvoj raka.

Većina krema za sunčanje koje se mogu naći na tržištu pruža dobru zaštitu od zračenja tipa UVB, međutim uglavnom sve slabo djeluju na opasniji dio spektra UVA.

Spoj, koji su zajedničkim snagama razvili naučnici s Univerziteta Bath i King’s Collegea u Londonu, nazvan je “mito-iron claw” (u slobodnom prijevodu “hvataljka za mitohondrijsko željezo”). Prema natpisima na stranici Batha (http://www.bath.ac.uk/news/2016/07/20/sun-cream-uva/) spoj bi mogao postati sastavni dio krema za sunčanje već kroz nekoliko godina.

Hemikalija je naziv dobila zbog kelacijskog zaštitnog djelovanja koje ima na stanične organele mitohondrije. Naime, koncentracije slobodnog željeza osobito su visoke u mitohondrijima koji djeluju kao stanične baterije jer željezo ondje ima više funkcija.

No prilikom izlaganja UVA zračenju višak željeza počinje djelovati kao katalizator koji potiče stvaranje reaktivnih oblika kisika (ROS – što je zajednički naziv za radikale kisika superoksidne, hidroksilne, peroksilne i sl.). ROS-ovi oštećuju sastavne dijelove stanica poput DNK, masnoća i proteina što pak potiče odumiranje stanica i stvaranje raka.

Međutim, mito-iron claw, tvrde naučnici, ima sposobnost da uđe u mitohondrije (odatle mito) gdje se bez nuspojava poput hvataljke veže za višak slobodnog željeza (odatle iron claw). Spoj time sprječava da ono reagira na izlaganje UVA zrakama.

Testiranja na stanicama ljudske kože pokazala su da spoj pruža potpunu zaštitu od količina UVA zračenja koje odgovaraju neprekinutom sunčanju u trajanju od 140 minuta. Dok su brojne netretirane stanice pretrpjele znatna oštećenja i odumrle, tretirane su ostale potpuno zaštićene.

Istraživanje je predstavljeno u časopisu Journal of Investigative Dermatology.

Podijelite članak