Portal 072info

Otkrivena nova vrsta plamena koja bi mogla promijeniti svijet (VIDEO)

Istražujući rijetku pojavu vatrenog tornada, tim američkih naučnika u laboratoriju je nabasao na potpuno novu vrstu plavog vrtložnog plamena koji bi mogao biti koristan u pronalaženju čišćih načina sagorijevanja goriva kao i u čišćenju naftnih mrlja s vodenih površina.

Vatreni tornado ili vatreni vrag pojava je koja u prirodi nastaje kada se u požaru pri odgovarajućim vjetrovima i temperaturama stvori vertikalan vrtlog zraka. 

– Vatreni tornado odavno se doživljava kao nevjerojatno strašna, destruktivna stvar. No možda bismo ga, baš kao i struju, mogli upotrijebiti za nešto korisno. Ako ga dorbo shvatimo, možda ćemo ga moći kontrolirati i koristiti – rekao je Michael Gollner sa Univerziteta u Marylandu. 

Pokušavajući rekreirati vatreni tornado, Gollner  i njegovi kolege stvorili su vatrene vrtloge u kojima su po prvi put, sasvim slučajno zabilježili neobičan plavi vrtlog. U laboratoriju su prvo kreirali naftnu mrlju na vodenoj površini iznad koje su potom postavili par kvarcnih polucilindara kojima su usisavali hladan zrak. Na taj način stvorili su vatreni vrtlog. No u tom procesu vrtlog se u jednom trenutku neočekivano razvio u miran, čisti plavi vrtložni plamen. 

Zašto je u ovoj priči važna plava boja plamena? Žuta boja u plamenu stvara se zračenjem čestica čađi što je znak da u procesu nema dovoljno kisika za potpuno izgaranje goriva. Plava boja predstavlja znak da gorivo potpuno izgara, a to pak podrazumijeva da su emisije zagađivača manje, da je u njima manje čestica i ugljičnog monoksida.

U svojem eksperimentu američki je tim preciznim pumpanjem goriva uspio održati plavu boju plamena osam minuta. No uvjereni su da bi se odgovarajućim tehnikama to vrijeme moglo značajno produžiti.

U svojoj studiji, predstavljenoj u časopisu PNAS, autori pišu da su vatreni vrtlozi opasni za ljude i okoliš kada se dogode u nastanjenim područjima ili u šumama. No smatraju da bi njihovo novo otkriće moglo imati golem pozitivan značaj.

– Pokazali smo kako vatra prelazi od vatre na vodenoj površini u vatreni vrtlog te konačno u dosad nepoznato stanje ‘plavog vrtloga’. Plavi vrtlog je manji, vrlo stabilan oblik plamena koji gori plavom bojom poput plamena ugljikovodika, što pokazuje da gorivo izgara bez čađi – ističu autori.

– Budući da u svijetu postoji velika potreba za smanjenjem emisija stakleničkih plinova iz željenih i neželjenih izgaranja, otkriće ovog stanja ukazuje na moguće nove načine sagorijevanja sa smanjenim emisijama kao i na nove načine čišćenja naftnih mrlja – poručuje američki tim.

Podijelite članak