Otkriveni detalji: Play Station 5 će biti konzola nove generacije

Nova generacija Play Stationa uskoro stiže na tržište, a glavni arhitekt predstojeće konzole Mark Cerny otkrio je nekoliko detalja o specifikacijama novog modela gamerskog uređaja.Prema Cernyjevim riječima, konzola neslužbenog naziva Play Station 5 će uključivati i high-spec solid state pogon te GPU koji može podržavati praćenje tragova svjetlosnih zraka.

On je također otkrio da konzola definitivno neće biti predstavljena 2019. godine, jer je, kako kaže, ovo prava mašina nove generacije, a ne nadogradnja na PS prethodnike.

Kao što mnogi očekuju, konzola PS 5 će podržavati i 8K displeje. Velika vjerovatnoća je i kako će PS 5 ponuditi bolje iskustvo virtualne stvarnosti.

Cery je također potvrdio da će konzola i dalje prihvatati fizičke medije, odnosno CD-ove, umjesto podržavanja samo forme za preuzimanje ili streaming. To znači kako će konzola biti kompatibilna i s PS4 igrama.

Prema najavama glavnog arhitekte, PS 5 će korisnicima donijeti i novo audio iskustvo.

Među objavljenim detaljima je i popis novih naslova koji će biti dostupni uz novu Sonyjevu konzolu. Prema navodima, prve igre koje će izaći uz PS 5 su Gran Turismo 7 s VR podrškom, PUBG 4K remaster, The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima Remaster, Battlefield Bad Company 3, Harry Potter te novi Vikings Assassin’s Creed.

Informacije o izgledu konzole i obliku kontolera još nisu poznate, a detalji se mogu očekivati do kraja ove godine.

Klix.ba

Prethodni članakU mediteranskom stilu: Dubrovnik dobija Islamski centar s džamijom i minaretom
Sljedeći članak“Gradsko groblje” Zenica: Konkurs za prijem cvjećara-aranžera i grobara na neodređeno