Otkriveni uzroci 30 najčešćih tumora

Otkriveni uzroci 30 najčešćih tumora

slika (32)

Rak nastaje usljed mutacija gena, tvrde birtanski stručnjaci koji su po prvi put napravili ”leksikon genskih mutacija” odgovornih za trideset najčešćih tipova raka.

Na osnovu proučavanja kancerogenih oboljenja kod sedam hiljada pacijenata, britanski tim sa instituta “Wellcome Trust Sanger Institute” napravio je svojevrsni leksikon uzorčnika najčešćih oblika raka, koji može ubrzati proces pronalaska lijeka za tu bolest.
U izvještaju koji je predstavljen u novom broju časopisa “Nature” otkrivene promjene u genetskom kodu odgovorne su za 97 posto od 30 najčešćih malignih tumora.

Prema njihovom objašnjenju, tumori nastaju kada se ćelije, usljed mutacija u genima, sve brže razmnožavaju i to na nepravilan način. U njima se može nakupiti i cijeli niz mutacija zbog kojih će se ćelije transformisati u smrtonosna kancerogena tkiva.

Oni su identifikovali 21 obrazac mutiranja gena koji su u neposrednoj vezi sa pojavom raka. U najvećem broju slučajeva uspješno su izdvojili i biološke procese koji su odgovorni za javljanje bolesti, prenosi “Huffington Post”.

Svaki oblik kancera počiva na najmanje dvije genetske mutacije, u zavosnosti od složenosti oboljenja. Primjera radi, rak jajnika je povezan sa dvije mutacije gena, dok je u slučaju raka jetre ključno čak šest mutacija, tvrde britanski stručnjaci.

Pojedini uočeni obrasci mutacija vezani su samo za jednu vrstu raka, dok ima i onih koji se uočavaju kod nekoliko sličnih oboljenja.

Zanimljivo je da je od 30 proučavanih vrsta raka, čak 25 u neposrednoj vezi sa procesom starenja organizma. Međutim, od otkrivene 21 mutacije za njih 12 još ne postoji objašnjenje.

Profesor Majk Straton, direktor instituta “Sanger” kaže da je jako uzbuđen zbog ovih rezultata.

“U genomu raka sakriveni su ovi znaci, odnosno uzorci koji otkrivaju šta stvarno uzrokuje rak, i to je veoma važno”, rekao je Sanger dodajući: “To nas vodi u nova područja za koja ranije nismo znali da postoje.”

Prema njegovim riječima, ovo otkriće trebalo bi da bude odlična osnova za prepisivanje djelotvornijih terapija, ali prije svega za pronalazak lijeka za najveći broj kancerogenih oboljenja.

Izvor: B92

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica