Screenshot 1 2387 40


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Donald Trump od danas više nije predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te napuštanjem Bijele kuće stiče pravo na godišnju penziju od 221.400 dolara uz određene benefite. Ipak, velika je mogućnost i da je neće dobiti. Trump bi godišnju penziju mogao izgubiti ako ga na predstojećem zasjedanju Senata odluče opozvati. Zakon ne odobrava penziju predsjednicima kojima vrijeme na vlasti bude prekinuto opozivom.

S obzirom da je njegov mandat završio prije suđenja, presuda ga ne može ukloniti s funkcije. Dakle, ako ga Senat osudi, vjerovatno će biti potrebno organizovati i drugo glasanje na kojem bi bilo odlučeno ima li pravo na penziju i beneficije.

To drugo glasanje uklonilo bi ga s funkcije bivšeg predsjednika, što bi rezultiralo gubitkom blagodati te funkcije, govori Michael Gerhardt.

Među ostalim benefitima koje dobija pored godišnje plate su: putni dodaci, uredski prostor, plata za osoblje… Troškovi svega toga premašuju milion dolara na godišnjem nivou.

Prema analizi Nacionalne fondacije poreznih obveznika, od 2000. godine do danas je četvorici bivših američkih predsjednika koji su živi podijeljeno ukupno 56 miliona dolara.

Jedino što Trump sigurno neće dobiti jeste zdravstveno osiguranje – predsjednik mora biti u saveznom uredu najmanje pet godina da bi dobio tu pogodnost, tako da ni Trump ni Carter ne ispunjavaju te uslove.

S druge strane, Trumpu penzija možda i nije toliko bitna. Prema pisanju CNN-a, čini se da se bivši predsjednik SAD-a dobro snalazio bez plate i za vrijeme svog mandata.

Naime, Trump i Bijela kuća redovno su objavljivali da je svoju godišnju predsjedničku platu od 400.000 dolara vraćao različitim odjelima u vladi.

Klix