Otkriveno tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera

11E7EB6D 2BBF 4C74 A4FC 48505C8415E0
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera, političara i milijardera razotkriveni su u jednom od najvećih curenja financijskih dokumenata.

Oko 35 sadašnjih i bivših čelnika i više od 300 javnih dužnosnika nalazi se u spisima “Pandora Papers”, prenosi BBC.

Tako otkrivaju da je kralj Jordana tajno prikupio 70 miliona funti britanske i američke imovine.

Također pokazuju kako su bivši britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) i njegova supruga uštedjeli 312.000 funti kada su kupili londonski ured. Par je kupio takozvanu “offshore” firmu koja je bila vlasnik zgrade.

Curenje također povezuje ruskog predsjednika Vladimira Putina s tajnom imovinom u Monaku i pokazuje da je češki premijer Andrej Babiš iskoristio jednu firmu koja je korištena za kupovinu dvije vile za 12 miliona funti na jugu Francuske.

6BA32FC4 DBD5 477B 8147 6837572FDD61

Neke se osobe suočavaju s optužbama za korupciju, pranje novca i izbjegavanje globalnog plaćanja poreza.

No jedno od najvećih otkrića je kako su ugledni i bogati ljudi legalno osnivali firme za tajnu kupovinu nekretnine u Velikoj Britaniji.

Dokumenti otkrivaju vlasnike nekih od 95.000 offshore firmi koje stoje iza kupovine.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alkijev (Ilham Alijev) i njegova porodica, koji su optuženi za pljačku vlastite zemlje, jedan su od primjera.

Istraga je pokazala da su Alijevi i njihovi bliski saradnici tajno bili uključeni u imovinske poslove u Velikoj Britaniji vrijedne više od 400 milijuna funti, prenosi BBC.

Financijski dokumenti koji su procurili pokazuju kako je jordanski kralj potajno sakupio carstvo nekretnina u Velikoj Britaniji i SAD vrijedno više od 70 miliona funti.

Članovi najužeg kruga pakistanskog premijera Imrana Kana (Khan), uključujući ministre kabineta i njihove porodice, tajno posjeduju firme i fondove koji drže milione dolara.

Čini se da je odvjetničko društvo koje je osnovao predsjednik Kipra Nicos Anastasiades ponudilo lažnim vlasnicima da prikriju pravog vlasnika niza offshore firmi – bivšeg ruskog političara koji je optužen za pronevjeru. Međutim, odvjetničko društvo to demantira.

GODISNJICA
MARKETING