Portal 072info

Otkupljivač malina u BiH prema kojem uzgajivači nisu “bljuvali vatru”

Rudo je jedna od najnerazvijenih općina u BiH, u kojoj preko 400 porodica živi od uzgoja i prodaje malina. Poljoprivredna zadruga “Uvac-Rudo” koja za sebe veže 260 proizvođača, je jedan od rijetkih otkupljivača prema kojem kooperanti nisu “bljuvali vatru”.

Ova zadruga osnovana je 2013. godine iz potrebe proizvođača maline da se obezbijedi sigurnija prodaja i plasman na tržište, kao i bolja otkupna cijena. Ono po čemu je ova zadruga specifična, jeste da je kroz javno-privatno partnerstvo osigurala vlastitu hladnjaču, te se na svoj način nosi sa aktuelnim problemima po pitanju otkupnih i izvoznih cijena maline.

USAID i Vlada Švedske u sklopu FARMA II projekta, sufinansirali su Poljoprivrednu zadrugu “Uvac-Rudo”, te kroz grant sredstva osigurali viljuškar i metal detektor, a podrška se ne završava na ovome.

“Naši proizvođači su sigurno u boljoj poziciji od drugih malinara u BiH koji predaju robu privatnim hladnjačama. Ove godine smo otkupili 400 tona maline, 60% više nego prethodne, a sljedeće godine u opštini Rudo očekujemo proizvodnju od preko hiljadu tona. Najveći problem je što ovako veliku količinu nemamo gdje skladištiti” – rekao je Nenad Ljubojević, direktor Poljoprivredne zadruge “Uvac-Rudo”.

„Bez ovih sredstava, koje smo dobili u sklopu FARMA II projekta, suočili bismo se sa velikim problemima. Izuzetno smo zadovoljni saradnjom. Viljuškar nam je nemjerljivo doprinio da na vrijeme završimo cjelokupan posao skladištenja. Bez njega smo bili primorani ručno slagati pakete“ – dodao je Ljubojević.

U videu pogledajte uspješan model javno-privatnog partnerstva, koji pokazuje da se može bolje i drugačije.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box