Portal 072info

Otkupljivači iz Doboja i Tešnja odredili cijene: Lani kilogram maline bio 3,50 do 3,80, a sada 1,70 do 1,90 KM!?

Otkupljivači jagodičastog voća „Euro stil” iz Doboja i „Bosankaplod” iz Tešnja obavijestili su svoje kooperante o konačnoj otkupnoj cijeni maline. Tako će se kilogram polke plaćati 1,70, vilameta 1,80, a mikera 1,90 KM.

Tržišni prosjek

Cijene, navodi se iz ovih firmi, predstavljaju tržišni prosjek u BiH i okruženju te su odraz izvoznih cijena zamrznute maline. S ovim cijenama proizvođači ne mogu podmiriti ni osnovne troškove proizvodnje, upozorava Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH. Ova godina u svim je segmentima bila teška i neizvjesna za proizvođače, a informacije o otkupnim cijenama samo su ih dodatno zabrinule i pitaju se šta dalje. U najtežoj situaciji su oni koji imaju veće zasade i koji su morali angažirati dodatnu radnu snagu, posebno tokom berbe.

Zeničko-dobojski kanton, sa oko 3.500 proizvođača malina i oko 650 hektara zasada, lider je u malinarstvu u Federaciji BiH. Premijer ZDK Miralem Galijašević pozvao je Vladu FBiH i općine da zajedno s malinarima nađu rješenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo. Mujanović podsjeća da je početkom maja, na tematskoj sjednici Parlamenta FBiH, kada se raspravljalo o poljoprivredi s akcentom na malinarstvo, zaključeno da se svi nivoi vlasti trebaju angažirati kako bi se očuvao ovaj sektor.

– Nažalost, sada se odgovornost prebacuje s jednih na druge. Ova cijena mogla bi se korigovati poticajima kojim bi država trebala dati svoj doprinos. ZDK poticaj planira na 20, a općina Maglaj na sedam feninga, što nije dovoljno i trebalo bi biti barem 15 feninga, po uzoru na neke druge općine u ZDK. Time bi i vlasti pokazale da im je stalo do poljoprivrednih proizvođača – dodaje Mujanović.

Drastičan pad

Prošle godine otkupna cijena bila je od 2,50 do 3,80 KM. Kako objasniti drastičan pad otkupne cijene?

– Vlasnici hladnjača tvrde da tržište diktira cijenu. Mi ne želimo sumnjati, želimo im vjerovati da su dali maksimum. S ovakvim cijenama, naše su procjene, ugasit će se barem 30 posto proizvodnje.

U Maglaju očekuju do 250 tona

U posljednje tri godine malinarstvo u Maglaju doživljava ekspanziju. Računa se da se malinarstvom bavi do 600 proizvođača i da je pod malinjacima 100 hektara. Samo u 2016. otkupljeno je 150 do 200 tona, čime su lokalni malinari zaradili do 600.000 KM. Ove sezone očekuju urod do 250 tona.

Avaz.ba

Podijelite članak