Otpočeo pretres u postupku protiv ministrice zdravstva

opcinski sud u zenici

Na Općinskom sudu u Zenici jučer je počeo glavni pretres u krivičnom postupku protiv ministrice zdravstva ZDK, Senke Balorde, za koju postoji osnovana sumnja da je počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

– Tokom pretresa pred Općinskim sudom u Zenici saslušana su 4 svjedoka, koje je predložilo Kantonalno tužilaštvo u svojoj optužnici, nakon čega je glavni pretres odložen za 16. april, radi izvođenja materijalnih dokaza Tužilaštva i dokaza odbrane, izjavila je za RTV Zenica Alisa Radončić, portparol Općinskog suda u Zenici.

U ranije potvrđenoj optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK se navodi da je Senka Balorda, u periodu od 15. februara do 3. aprila 2012. godine, kao kantonalna ministrica zdravstva dostavila Vladi ZDK prijedlog za imenovanje predsjednika i člana Upravnog odbora Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja, među kojima je bio i Hidajet Jabandžić, koji uopšte nije bio prijavljen za tu poziciju, nego za poziciju Upravnog odbora Kantonalnog zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti.

Krivičnu prijavu protiv ministrice Balorde podigao je Salih Herceg, koji je bio na listi predloženih kandidata za Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. 

rtvze