Portal 072info

OTPOR: Saopćenje povodom 05. juna, Dana zaštite životne sredine

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Glavni uzrok ugrožavanja eko sistema mogu se navesti prekomjerna eksploatacija prirodnih resursa, onečišćenje okoliša a kao glavni uzroci mogu se navesti rast svjetskog stanovništva, korištenje fosilnih goriva, uništavanje šuma itd. Svjedoci smo nedavnih katastrofalnih poplava u BiH a potom i nastanka na hiljade klizišta. Sa ekološke strane postoji jednostavno objašnjenje za te prirodne nesreće. Kada su poplave u pitanju glavni razlog je nepoštivanje zaštitnog pojasa rijeke, ne adekvatni  nasipi u uređenje riječnih korita. 
Kada su klizišta u pitanju i tu je čovjek glavni krivac za nastanak klizišta zbog nekontrolisane sječe šuma od strane ŠPD i mještana. Mještani ruralnih područja uglavnom u blizini svojih naselja šumska područja pretvaraju u obradiva poljoprivredna područja ne razmišljajući o eventualnim posljedicama. Iz osnova ekologije je poznato da jedno odraslo stablo drveta može da apsorbuje od 200 do 400 litara vode koja se pretvara u izvore pitke vode. Golom sječom drveća u slučaju višednevnih padavina natapa se zemljište i kada dođe do stjenovitog područja dolazi do smanjenja koeficijenta trenja između stjene (podloge) i zemljene mase zbog čega usljed djelovanja gravitacione sile i težnje da masa zemlje iz stanja labilne ravnoteže pređe u stabilno stanje dolazi do klizišta. 
U razvijenim zemljama procent sječe šume zavisi od ngiba terena, ako je nagib veći procent sječe mora biti manji da bi se zadržala stabilnost terena, nažalost tog osnovnog postulata se ne pridržava ni ŠPD. Kao primjer navešćemo slučaj gole sječe u predjelu sela Starina zbog čega je došlo do stvaranja bujice koja je nanijela stotine hiljada kubika erozivnog materijala na Topčić Polje pretvarajući jedna od najljepših predjela zeničke Općine u predjele nemogućeg življenja. Zbog djelovanja šumskog lobija i različitih političkih interesa nije usvojen Zakon o šumama na nivou FBiH.
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)