Otrgnut od djece, 18 godina čekao smrt, a onda mu je svanulo!

Podijelite vijest

Entoni Grejvs je trebalo da bude pogubljen u zatvoru u Hantsvilu u Teksasu, ali je nakon 18 godina čekanja pušten na slobodu kao nevin čovjek. On je 138. osuđenik na smrt koji je uspio da dokaže da je nevin, piše Dojče Vele.

Grejvs sada želi to svoje životno iskustvo da objasni svim građanima svoje domovine. Teško je uopšte i objasniti nekome šta znači provesti 18 godina iza rešetaka, većinu toga u samici bez prozora i sve vrijeme znati da si nevin, a da ipak čekaš na pogubljenje. Kako je izdržao? Zato jer je bio naivan, beskonačno naivan, tvrdi on danas. Vjerovao je u pravdu čak i kad je već dugo sjedio u odijelu za osuđenike na smrt. No, bez te naivnosti, smatra, ne bi ni preživio.
Grejvs je optužen da je ubio čitavu jednu porodicu i onda još zapalio njihovu kuću, te je potpuno sarađivao s policijom u istrazi. Kad je shvatio kako policija zapravo njega optužuje za taj užasan zločin, doživio je šok. Sud ga je osudio na smrtnu kaznu i sve se pretvorilo u, kaže, “pravi pakao” za čitavu njegovu porodicu. “Niko nije znao kako da se odnosi prema svemu tome, pogotovo ne moja majka. Njen vlastiti sin u ćeliji osuđenika na smrt!”, govori Grejvs.

Danas je Grejbs već tri i po godine na slobodi. Trebalo mu je vremena za snalaženje u novom životu. Njegova tri sina su bili mališani kad je dospio u zatvor, a sad su svi već odrasli muškarci sa svojom djecom. Nije mu bilo lako ni navikavanje na velike skupine ljudi nakon što je toliko vremena proveo u samici. Ipak, nedugo nakon što je pušten iz zatvora upoznao je svoju sadašnju partnerku, rođenu Njemicu, a s novcem koji je dobio u ime odštete za nepravedno provedeno vrijeme u zatvoru je osnovao fondaciju koja se sad brine za sve što je Grejvsu toliko nedostajalo.

Net.hr