Portal 072info

Otvara se 10 gradilišta na koridoru Vc, BiH nema dovoljno radnika

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Usvajanjem okvirne transportne strategije i ulaskom u Transportnu zajednicu, BiH je dobila na raspolaganje 2,3 milijarde maraka za Koridor Vc. Prije dva mjeseca potpisan je sporazum u Londonu, gdje je odobren novac za pet projekata ukupne vrijednosti 750 milijuna eura, u Trstu smo dobili 500 milijuna KM, još 100 milijuna grant sredstava, i prije nekoliko dana smo dobili dodatnih 300 milijuna maraka. Sada imamo novac za gradnju 10 dionica koridora Vc i samo je do entiteta kada će raspisati natječaje”, rekao je jučer, gostujući na televiziji N1, ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko.

Dodao je kako nema niti jednog razloga da spomenuta sredstva ne budu iskorištena te kako se s ovim sredstvima može izgraditi više od 100 kilometara koridora Vc.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Nikada ova država nije dobila u pet mjeseci 2,3 milijarde maraka. Ovu šansu moramo iskoristiti. Kada se otvori u istom trenutku deset gradilišta na koridoru Vc, moguće je da u jednom trenutku dođemo u situaciju da nam nedostaje radne snage. Nismo još spominjali projekt ceste Beograd – Sarajevo, projekt revitalizacije luke Brčko. Nisam siguran da BiH ima toliko radnika da može odgovoriti na sve ove izazove. Ali to su slatke brige kojima ćemo se uskoro baviti”, istaknuo je Jusko.

Korist od cijele priče neće biti samo za građevinske tvrtke. Izgradnjom koridora Vc otvara se velika prilika za razvoj turizma.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Dolazak turista u BiH

“Nekoliko milijuna turista iz središnje Europe prolazilo bi kroz BiH tijekom turističke sezone kada bismo završili koridor Vc. Da svaki od njih ostavi samo po 10 eura u BiH, lako je zbrojiti koliko bismo novca dobili. Mnogi bi svratili na naša brojna poznata odredišta i ostali određeno vrijeme u BiH. Korist od završenog koridora Vc bila bi višestruka”, objasnio je državni ministar prometa i veza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Osim planova vezanih uz izgradnju koridora Vc, nadležne institucije rade i na unapređenju zračnog prometa u BiH. Jusko je tu posebno istaknuo projekt uspostave zračne linije Pekinga i Sarajeva preko Beograda. Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelje običnih putovnica stupit će na snagu 29. svibnja ove godine. Ministar Jusko je govorio o značaju suradnje dviju država.

Veza s Kinom

“Jedan izuzetno pozitivan sastanak. Inicijalno da bi se uspostavila jedna linija između dviju zemalja nužno je potpisati Sporazum o uzajamnoj zračnoj razmjeni. Čak za 130 posto povećao se broj kineskih turista u BiH. Delegirali smo predstavnike koji će raditi na tome, inicijalno bi se trebalo organizirati da to bude put Peking – Beograd – Sarajevo. I jedno i drugo odredište za njih je zanimljivo. Ide nam u prilog ukidanje viza”, naglasio je Jusko tijekom gostovanja na N1.

Samo je pitanje hoće li entitetska razina vlasti na odgovarajući način pristupiti ovim projektima i osigurati da se gradilišta na koridoru Vc, ali i nove zračne linije, pokrenu tijekom ove godine. Interes društva je da se što prije krene s ovim procesima jer će imati pozitivan učinak na cijelu državu.

Vecernji list


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6