5 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas su započele reekshumacije žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. U naredne dvije sedmice u Memorijalnom centru ponovo će se otvoriti 92 mezara ranije ukopanih žrtava, a kako bi se njihovim posmrtnim ostacima pridodali dijelovi skeleta koji su naknadno pronađeni i identificirani.

Porodice dvije žrtve koje su u prethodnom periodu dale saglasnost za reekshumaciju, odustale su za sada od ovog postupka i tu saglasnost su povukle. Reasocijaciji skeletnih ostataka će prisustvovati i porodice žrtava po čijem odobrenju se reekshumacije i provode, predstavnici Tužilaštva BiH, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi ICMP-a te patolog.

Kako je saopćeno iz Instituta za nestale osobe BiH, svakog dana će se otvoriti najmanje deset mezara. Od ukupnog broja žrtava čiji se mezari ove godine otvaraju, jedna će se reekshumirati po treći put.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je radi kompletiranja tijela urađeno 859 reekshumacija. U jedanaest navrata su rađene individualne reekshumacije dok su u 13 navrata rađene velike reekshumacije odnosno one u kojima je otvaran veliki broj grobnih mjesta ili mezara. Od ovog ukupnog broja 41 žrtva se reekshumirala po dva puta.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 491 žrtve genocida koji su do sada identifikovani i koji čekaju saglasnost porodica za reasocijaciju.