Portal 072info

Otvaranje Ferhadija džamije: Pogledajte uputstvo za organizovani dolazak

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom otvaranja obnovljene Ferhadija džamije u Banja Luci 7. maja, objavljeno je uputstvo za sve one koji žele doći na ovaj događaj, navodi se na stranici Medžlisa Islamske zajednice u Banja Luci, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Ovaj događaj nesumnjivo ima veliki vjersko- kulturni i širi društveni značaj za Bosnu i Hercegovinu i region. Imajući u vidu podatke o interesu vjernika, građana Banja Luke, te predstavnike javnog i političkog života u BiH za prisustvo ovom događaju, Organizacioni odbor je posebnu pažnju posvetio usaglašavanju protokola organizacije dolaska i dočeka gostiju izvan Banja Luke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Analizirajući prostorne i saobraćajne aspekte, te obavezu Organizatora da provede adekvatne sigurnosne mjere, Organizacioni odbor je donio odluku da se preporuči dolazak vjernika u organizaciji nadležnih muftijstava, mešihata i medžlisa. S ciljem osiguranja ugodnog i sigurnog boravka svih naših gostiju poduzimamo i različite aktivnosti u saradnji sa nadležnim sigurnosnim i policijskim agencijama. Stoga vas ljubazno pozivamo da imame, vjernike i druge osobe koje budu uključene u organizaciju dolaska vjernika na otvorenje Ferhadije u Banja Luku, upoznate sa sljedećim organizacijskim mjerama koje će biti poduzete:

– Preporučuje se grupni organizirani dolazak vjernika u koordinaciji sa nadležnim muftijstvima, mešihatima ili medžlisima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ne nositi ili isticati nikakve zastave, transparente, natpise i drugo na autobusima i drugim prevoznim sredstvima.

– Svi grupni dolasci (autobusima i minibusevima) moraju biti prijavljeni nadležnom medžlisu iz kojega prijevoz dolazi najkasnije do 2. maja u 16.00 sati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koordinatori grupnih dolazaka sa nivoa medžlisa trebaju sačiniti jedinstveni spisak i dostaviti svom muftijstvu ili mešihatu najkasnije svakog četvrtka. Objedinjeni spisak muftijstva trebaju proslijediti Muftijstvu banjalučkom svakog petka do 12,00 sati. Spisak treba sadržavati sljedeće podatke: registarska oznake i tip vozila, ime i prezime vozača, ime i prezime odgovorne osobe (ako to nije vozač), broj putnika.

Organizacioni odbor dostavlja muftijstvima i mešihatima, a oni prosljeđuju medžlisima akreditacije za vozila koje moraju biti istaknuta na vjetrobranskom staklu prevoznog sredstva. Na osnovu podataka iz spiskova za svako vozilo se izdaje posebna akreditacija koja je unikatna za svako vozilo (na primjer: TZ-023 – Muftijstvo tuzlansko ili GŽ-125 – Muftijstvo goraždansko).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Autobusima sa ovim oznakama pripadnici policije će pružiti potrebnu podršku i pomoć, usmjeravat će njihovo kretanje i osigurati prolaz do mjesta rezervisanih za parkiranje. Autobusi bez akreditacija mogu biti podvrgnuti dodatnim provjerama i organizator za njih ne može preuzeti obavezu osiguranja mjesta za parkiranje.

Posjetioci koji dolaze privatnim putničkim vozilima nisu obavezni imati akreditacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Muftijstva, mešihati i druge institucije će dobiti odgovarajući broj akreditacija za putnička vozila za prijevoz svojih predstavnika i delegacija. Prilikom ulaska u Banja Luku akreditaciju treba istaći na vjetrobransko staklo. Za vozila sa akreditacijom bit će osigurana mjesta za parkiranje i pomoć službenih lica.  Muftijstva će sačiniti evidenciju akreditiranih vozila i javiti Organizacionom odboru broj vozila bez podataka o vozaču, vozilu i putnicima. Te informacije ostaju u muftijstvima i naknadno će se, nakon 7. maja, objediniti i dostaviti Muftijstvu banjalučkom.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Muftijstvo banjalučko i Medžlis IZ Banja Luka kao organizatori i domaćini imaju najveću odgovornost za ovaj događaj. Stoga Vas molimo da se pridržavate ovog upustava kako bi se osigurala bezbjednost putnika i ugodan boravak vjernika i gostiju u Banjoj Luci. Želimo da ovaj događaj ima isključivo vjersko-kulturni značaj, te da kao takav bude pozitivna prekretnica u budućim odnosima naroda u Bosni i Hercegovini. Očekujemo da svako od nas vodi računa o ugledu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dostojanstvu muslimana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

nap.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija