Otvaranje tržišta regiona za online trgovce: Znate li koja regionalna država je na prvom mjestu u Evropi po broju stanovnika koji kupuju odjeću putem interneta?

U poređenju sa zemljama Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina je iza Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, a ispred Crne Gore po procentu stanovništva koje kupuje putem interneta. U poređenju sa susjednim zemljama, Kosovo je na prvom mjestu u Evropi po broju kupaca koji kupuju odjeću putem interneta, čak 77 posto, slijedi ga Crna Gora sa 71 posto, a ispod evropskog prosjeka su Sjeverna Makedonija sa 57, BiH sa 56 i Srbija sa 52 posto.

Modul

Porez na dobit najveći je u Albaniji i iznosi 14,1 posto, a najmanji u Crnoj Gori (8,3 posto), dok je vrijeme potrebno za izvoz i uvoz proizvoda najkraće u Moldaviji. Ove i mnoge druge činjenice i informacije vezane za vođenje e-trgovine odnedavno su dostupne na prvoj regionalnoj platformi e-trgovine E-trgovina za sve – ecommerce4all.eu.

Regionalnu web platformu razvila je eCommerce asocijacija Makedonije, kao glavni implementator, u saradnji sa eCommerce asocijacijama i organizacijama srodnih industrija iz CEFTA. Korisnicima iz regiona dostupan je prvi od pet modula pod nazivom Podaci o eCommercu. Modul predstavlja trenutno stanje e-trgovine na CEFTA tržištima kroz statističke i druge podatke, informacije koje se odnose na spremnost zemalja za obavljanje e-trgovine, informacije o tome koliko često, koliko i gdje kupci kupuju online itd. Ovi podaci mogu pomoći kompanijama da poboljšaju poslovanje na lokalnim tržištima, ali što je još važnije, oni mogu poslužiti njihovim planovima širenja na druga tržišta u CEFTA regionu.

– Razvoj ove web platforme je od velikog značaja za e-trgovinu, za uključene organizacije i za regionalnu saradnju između CEFTA tržišta. E-prodavci mogu saznati važne poslovne činjenice i relevantne informacije za sva tržišta u regionu, koja mogu koristiti za širenje poslovanja izvan vlastitog tržišta, kazala je projekt-menadžerica projekta Marija Ristovska.

Potencijal

Partner projekta u BiH je eCommerce asocijacija, direktorica Asocijacije Belma Agić rekla je kako BiH ima ogroman potencijal za plasiranje proizvoda u inozemstvo, a tržište CEFTA regiona otvara bezbroj mogućnosti za online trgovce.

Oslobođenje