Otvaranje vrtića u FBiH: Kantonalni štabovi sutra donose odluke

Federalni štab civilne zaštite zadužio je kantonalne štabove da u saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja i zdravstva razmotre mogućnost rada obrazovnih ustanova, vrtića i autoškola uz poštivanje epidemioloških mjera.

Kantonalna ministarstva zdravstva će u saradnji s kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, utvrditi procedure rada obrazovnih, vrtića i autoškola tako da one budu dostupne na njihovim web stranicama.

“Mi smo prije nekoliko minuta dobili ovu odluku. Za sada ne znamo kada će se vrtići i ostale obrazovne institucije otvoriti. Sutra ćemo imati sastanak s gospođom Aidom Pilav i ostalim epidemiolozima. U dogovoru sa strukom donijet ćemo odluku o otvaranju”, kazala je komadantica CZ KS Nihada Glamoč. 

Također, saznajemo da će i u drugim kantonim odluke oko otvaranja vrtića vjerovatno biti sutra donesena.

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravlja prošle sedmice je kazao kako je otvaranje vrtića planirano za ovu sedmicu. Naglasio je da će se u vrtićima morati voditi računa o ličnoj zaštiti i distanci. 

“Ljudi koji budu radili u vrtićima će sve vrijeme imati punu samozaštitu koja podrazumijeva maske i rukavice i bitno je da imaju distancu od djece. Ako neki roditelji imaju mogućnost djecu ostavljati kući, to bi bila najbolja opcija, ali razumijemo i ako je drugačija situacija”, naglasio je Čerkez i dodao kako će se dezinfekcija u vrtićima vršiti svakodnevno.

Preporuke za rad predškolskih ustanova

Iz Zavoda za javno zdravstvo izdali su preporuke za rad predškolskih ustanova, a ovo su neke od njih. 

Rad ustanove neophodno je organizovati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode uposlenici u odnosu na druge uposlenike, te se navedeni fizički razmak preporučuje kada je god moguće između uposlenika i djece.

U istom zajedničkom prostoru uposlenici održavaju fizički razmak od 2 metra, te se sastanci, dogovori i edukacije trebaju odvijati elektronski ili telefonom, a ulazak roditelja u ustanovu treba izbjeći kad je god moguće. 

Preporučuje se formiranje odgojno-obrazovnih grupa djece s manjim brojem uvijek iste djece u grupi i jedan odgajatelj, što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba. 

Svaka odgojna grupa bi trebala boraviti u odvojenoj prostoriji. Preporučuje se da djeca što više vremena provode na otvorenom.

Izbjegavati svaki ulazak drugih osoba (npr. zbog čišćenja, popravka ili donošenja hrane) u prostoriju dok su djeca u prostoriji.

U planiranju didaktičke opreme treba dati prednosti opremi glatkih, tvrdih površina koje se lako operu deterdžentom i vodom. Prati i sušiti igračke potrebno je, ako je moguće, na kraju svakog radnog dana, posebno za skupine djece koja su sukladno razvojnoj dobi sklona stavljati predmete u usta. 

Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na koronavirus (npr. u kućanstvu ili na radnom mjestu, odnosno da je članu kućanstva propisana mjera samo-izolacije) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena, ostaju kod kuće te ih roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi u ustanove.

Ne preporučuje se da djeca predškolske dobi nose maske u vrtiću.

Svi uposlenici za vrijeme rada trebaju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa. Nošenje rukavica u radu sa djecom nije preporučljivo, prednost se daje učestalom pranju i dezinficiranju ruku. Rukavice se preporučuju kod poslova čišćenja i dezinfekcije prostora i predmeta. 

Preporučuje se da uposlenici izvrše dezinfekciju mobitela po dolasku na radno mjesto.

Ostale mjere možete pročitati ovdje.

Vrtiću u RS-u od jučer otvoreni

Podsjećamo, u Republici Srpskoj kao rezultat popuštanja mjera uz poštivanje svih preporuka od jučer su otvoreni javni i privatni vrtići. Higijenske mjere su pojačane, a u grupama ne smije boraviti više od desetero djece. Nadležni su kazali kako su sva djeca sigurna i da su vaspitači negativni na koronavirus.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE