Otvoren javni poziv: EU daje 400.000 KM bespovratnih sredstava za pomoć poljoprivrednicima

U okviru projekta EU4AGRI koji finansira Evropska unija, u utorak, 24. maja objavljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava pružaocima konsultantskih usluga u pripremi poslovnih planova.

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 400.000 KM, Evropska unija ojačati će kapacitete pružalaca usluga u oblasti poslovnog savjetovanja i konsaltinga. Krajnji cilj poziva je pomoći poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima prehrambenih proizvoda i stanovništvu ruralnih područja u BiH da naprave što kvalitetnije prijedloge prilikom apliciranja za bespovratna sredstva Evropske unije.

Ko će se moći prijaviti na ovaj Javni poziv?

Na ovaj javni poziv moći će se prijaviti preduzeća i udruženja građana (nevladine organizacije) koje su registrovane u BiH i koje imaju iskustvo u realizaciji programa obuke i konsaltinga u oblasti poslovnog planiranja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 400.000 KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu maksimalno iznositi do 40.000 KM.

Ova sredstva će podnosioci prijava koristiti za realizaciju programa obuke u pripremi poslovnih planova za lica koja pružaju ili namjeravaju pružati ovu uslugu krajnjim korisnicima.

Prijave se mogu podnijeti od 10. juna 2022. godine, dok je krajnji rok za prijavu 8. juli 2022. godine, do 17 sati.

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/ koji je obezbijedio EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije dozvoljeno i tako dostavljene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Prva online info sesija u srijedu

Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem oficijalne internet-stranice projekta eu4agri.ba.

Prva online INFO sesija bit će održana u srijedu, 1. juna u 11 sati, putem Facebook stranice EU4AGRI.

Pored toga u narednom vremenskom periodu bit će organizovan niz info sesija u tri grada BiH, Sarajevo, Mostar i Banja Luka. Informacije o tačnom terminu i mjestu njihovog održavanja bit će objavljene putem internet-stranice.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).