Portal 072info

Otvoren novi Dnevni centar u Zenici

 1

U prostorijama Udruženja građana Pomirenje, danas je održana svečanost povodom otvorenja novog dnevnog centra za djecu Zenice. Ovaj centar je otvoren uz veliku pomoć IN fondacije i organizacije Kinderpostzegels iz Holandije koje već godinama sarađuju u našoj zemlji, te rade na zaštiti djece i njihovih prava.

Danas otvoreni centar u Zenici nalazi se u Travničkoj ulici i jedan je od 11 aktivnih centara širom BiH koji se bave zaštitom dječijih prava i edukacijom i njihovom njegom. Udruženje Pomirenje je uz finansijsku podršku donatora uložilo više od 8 000 KM i to za adaptaciju i renoviranje prostorija, da bi se djeca osjećala mnogo bolje. Nešto sličan dnevni centar na Mokušnicama otvoren je prije dvije godine i potrebno je naglasiti da su rezultati i napredak vidni i dosta pozitivni, istakao je koordinator dnevnog centra Haris Husejnagić te naglasio kako bez pomoći lokalnih vlasti teško da jedan ovakav projekat može uistinu i zaživjeti i stati na noge. 

Predstavljeno je da je osnovna uloga dnevnog centra obezbjeđenje sigurnog prostora za djecu koja će u novom prostoru moći uz veliku i sigurnu pomoć volontera raditi svoju domaću zadaću, prisustvovati psihosocijalnim radionicama, učiti nove stvari, a ako bdue bilo potrebee na raspolaganju će također imati i individualno psihološko savjetovalište. Najvažnije od svega je to da će ovaj dnevni centar za djecu Zenice biti otvoren sedam dana u sedmici a svoja vrata u Travničkoj ulici neće zatvarati ni praznicima, te tako će biti dostupni 24 sata za sve one kojima je potrebna pomoć.

Podijelite članak