Otvoren plinovod koji će smanjiti ovisnost EU od ruskog plina, na njega će se povezati i Srbija

Podijelite vijest

Grčka i Bugarska pustile su u rad plinski interkonektor koji povezuje dvije zemlje, a na koji će biti povezana i Srbija koja gradi svoju dionicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da danas počinje nova era za Bugarsku i jugoistočnu Evropu, dok je predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliyev rekao da će projekt plinskog interkonektora igrati važnu ulogu u jačanju energetske sigurnosti Evrope.

“Ovaj plinovod je prekretnica. To je prekretnica za Bugarsku i energetsku sigurnost Europe, a znači oslobađanje od ovisnosti o ruskom plinu”, rekla je von der Leyen, ističući da je Bugarska u jednom trenutku dobivala 80 posto svog plina iz Rusije.

Plinovod dug 182 kilometra od grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj sufinancirali su europski fondovi od početka izgradnje 2009.

Interkonektor, koji ima kapacitet od 3 do 5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, povezuje Bugarsku s Transjadranskim plinovodom. Plin iz Azerbajdžana ide preko Turske u Grčku i dalje u Italiju. Von der Leyen je naglasila da bi cjelokupna potrošnja plina Bugarske mogla biti pokrivena zahvaljujući novom poveznicom s Grčkom.

Klix