Portal 072info

Otvoren Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi sajam zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH, čiji je cilj promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, otvoren je u srijedu u Arena sport centru u Mostaru.

 Cilj je sajma promovirati pravo na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom, sukladno UN Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Sajam je okupio više od 40 izlagača iz javnog, nevladinog i gospodarskog sektora koji će konkretnim primjerima pokazati kako osobe s invaliditetom mogu i žele raditi te imaju pravo na rad i zapošljavanje”, izjavio je novinarima Zlatko Malić u ime organizatora sajma – Caritasa BiH.

Uz poruku poslodavcima u BiH: “Zaposli osobe s invaliditetom”, Malić je kazao kako postoje određeni pomaci kada je u pitanju zapošljavanje tih osoba u našoj zemlji, ali da je to daleko od zadovoljavajućeg jer je u društvu nažalost još uvijek prisutna diskriminacija prema takvim osobama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sajam je organiziran u sklopu projekta POWER, kojeg provodi Caritas BiH, u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udrugom Vedri osmjeh Mostar, Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u partnerstvu s Crnom Gorom. Projekt financira Europska unija s ciljem kreiranja boljeg okruženja za osobe s invaliditetom u BiH, posebno na području obrazovanja, zapošljavanja i podizanja javne svijesti.

Vinko Jeremić, u ime Fonda za profesionalnu rehabilitaciju kazao je kako je kroz tu ustanovu do sada zaposleno ukupno 4300 osoba s invaliditetom, od čega je njih 1070 pokrenulo samostalni obrt.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je podsjetio na zakonsku obvezu prema kojoj bi se na svakog 16. zdravog uposlenika trebala zaposliti jedna osoba s invaliditetom te je također pozvao poslodavce da imaju sluha i pruže priliku za zaposlenje tim osobama.

Otvaranju sajma prisustvovao je i voditelj Izaslanstva EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je pozdravio ovaj događaj i naglasio kako je u BiH vrlo malo primjera zapošljavanja i radnih mjesta koje su dostupne za osobe s invaliditetom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Vrlo je važno da i vlasti na svim razinama urade i svoj dio posla u ovim oblastima jer ne može se sve prepustiti nevladinom sektoru i humanitarnim organizacijama”, kazao je Wigemark.

Izrazio je i važnost regionalne komponente samog projekta, odnosno prekogranične suradnje koji se odvija između BiH i Crne Gore, koja je, po riječima Wigemarka, dalje odmakla na ovom putu od naše zemlje. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna od 11 osoba koja je dobila priliku za zapošljavanje kroz projekt POWER je i Anja Jurica koja kao pripravnik radi u poslovnici Logovite.

 Zahvalila je na prilici za zapošljavanje kao i djelatnicima Logovite koji su je, kako kaže, ljubazno prihvatili i koji joj pomažu da stječe nova znanja i iskustva.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Meni je ova prilika izvrsno došla da se dokažem i pokažem da smo i mi sposobni, korisni i da možemo napredovati”, kazala je Jurica.

Tijekom sajma posjetitelji i izlagači imat će priliku sudjelovati na radionicama o poticajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom i o aktivnom traženju posla koje će predvoditi predstavnici javnih institucija s federalne i županijske razine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Akta

Podijelite članak
  • 56
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME