Portal 072info

Otvorena ambulanta u Arnautima

U selu Arnauti danas je svečano otvorena ambulanta i apoteka, koja je izgrađena za potrebe stanovnika mjesnih zajednica Arnauti, Babino, Varda i Hrastovac.

Izgradnja objekta realizovana je u dvije faze, a ukupna vrijednost radova, uređenja i nabavke opreme iznosi 480.000 konvertibilnih maraka. Uslugu primarne zdravstvene zaštite u ambulanti Arnauti i apoteke koristiće blizu 4.000 mještana Arnauta, Babina, Varde i Hrastovca. Mještani Husnija Huseinspahić i Jusuf Arnaut zadovoljni su što zdravstvene usluge primarnog nivoa ne moraju više ostvarivati u ambulanti koja je bila udaljena 10-ak kilometara.

Ambulanta porodične medicine i otvorena apoteka u budućnosti će podići kvalitet života lokalnog stanovništva. Direktorica javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica, Selvedina Spahić-Sarajlić, naglasila je da je ostvaren osnovni cilj, a to je približiti uslugu zdravstvene zaštite svim korisnicima.

U ambulanti će biti pružane zdravstvene usluge primarnog nivoa, što podrazumijeva svakodnevni rad doktora specijaliste porodične medicine, timske i patronažne sestre na terenu.

Širenje mreže ambulanti porodične medicine na području grada Zenice se nastavlja, tako je već za ponedjeljak najavljeno otvaranje nove ambulante u Nemili.

RTVZE

Podijelite članak