Portal 072info

Otvorena istraga protiv Hrvatske zbog premlaćivanja i maltretiranja migranata

hrvatska migranti
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ured evropskog ombdusmana za ljudska prava najavio je danas da će otvoriti istragu o mogućem neuspjehu Evropske komisije da osigura da hrvatske vlasti poštuju temeljna prava u provođenju operacija na granicama u smislu sprečavanja ilegalnih migracija.

Komentirajući takvu odluku direktorica Ureda evropskih institucija Amnesty Internationala Eve Geddie podsjetila je da su Amnesty International i druge organizacije godinama dokumentirale brojna kršenja prava, uključujući premlaćivanje i mučenje migranata i tražitelja azila od hrvatske policije, čije su plate možda isplaćene iz fondova Evropske unije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Evropski fondovi

– Današnja najava istrage Ureda ombdusmana o tome kako je Evropska komisija dopustila da se sredstva i dalje koriste bez osiguranja poštivanja ljudskih prava važan je prvi korak ka rješavanju tih flagrantnih zloupotreba kao i korak ka traženju odgovornosti – navela je Geddie.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je dodala, nastavljajući finansirati granične operacije i dajući zeleno svjetlo za pristupanje Hrvatske schengenskom području, Komisija je odustala od odgovornosti da nadzire kako se koristi pomoć Evropske unije i poslala opasan signal da se eklatantno kršenje ljudskih prava može nastaviti.

Žalba Amnesty Internationala iz septembra 2020. godine na osnovu koje je i pokrenuta istraga navodi da je “Komisija zatvorila oči pred izvještajima o ustrajnim zlostavljanjima” te upozorava da nije uspostavljen nezavisan nadzorni mehanizam kako bi se osiguralo da se hrvatske granične mjere, od kojih su mnoge finansirane kroz hitnu pomoć EU, provode u skladu s temeljnim pravima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Geddie je izrazila nadu da će Ured evropskog ombdusmana potaknuti Komisiju da poduzme mjere kako bi osigurala da pomoć EU za pogranične operacije ne omogućuje daljnje nasilje i zlostavljanje nad muškarcima, ženama i djecom na evropskim granicama.

Hrvatska je korisnica više od 108 miliona eura u okviru EU-ovog fonda za migracije i azil (AMIF), a od 2017. godine primila je dodatnih 23,3 miliona eura hitne pomoći za migracije i upravljanje granicama, navode iz Amnesty Internationala.

Seksualni napadi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hitna finasijska pomoć Hrvatskoj pokrila je velikim dijelom operativne troškove, uključujući plate policijskih službenika koji su više puta optuživani za nezakonit povratak i zlostavljanje migranata i tražitelja azila.

Brojni izvještaji u posljednje tri godine, uključujući izvještaje Amnesty Internationala, otkrili su kako hrvatska policija napada muškarce, žene i tinejdžere koji pokušavaju ući u zemlju, uništavaju njihove stvari, te im ponekad oduzimaju odjeću i obuću i prisiljavaju ih da hodaju satima kroz snijeg i hladne rijeke.

Dansko vijeće za izbjeglice u oktobru je dokumentiralo niz slučajeva brutalnog premlaćivanja, mučenja, ponižavanja i slučajeve seksualnog napada na muškarce i djecu uhapšene na hrvatskoj teritoriji što je pokrenulo pozive Evropske komisije da Hrvatska istraži te incidente, navodi Amnesty International u današnjoj objavi za medije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME