Portal 072info

Otvorene granice BiH: Jesmo li zakasnili?

SA OTVORENA GRANICA PKG 19 TJD 1 20200912 145741889 mxf 00 00 03 08 Still001
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Bosnu i Hercegovinu od jučer mogu ući svi strani državljani koji imaju negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 48 sati. Odluka je donesena nakon konsultacija entitetskih vlasti i Vijeća ministara, a na zahtjev Predsjedništva BiH.

“Vijeće ministara također je donijelo Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o privremenom prekidu izdavanja viza u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Time je stranim državljanima, kojima je za ulazak u BiH potrebna viza, ponovno omogućeno da predaju zahtjeve za vize, a diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH omogućeno da nastave postupke zaprimanja i obrade zahtjeva. Dolazimo u situaciju normalizacije stanja. Dugo je to čekano”, pojasnila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predugo, ako pitate turističke radnike i ekonomske eksperte. Turistička sezona propala, bh. dijaspora odustala od dolaska, grube procjene kažu kako se radi o stotinama miliona maraka gubitaka.  A broj zaražnih i dalje je među vodećim u regionu.

“Ovdje imamo dvadeset tisuća kreveta koji mjesecima leže prazni. Na to je sve naslonjena ova prateća uslužna djelatnost, od ugostiteljstva, transporta, izleta… to je jedan uvezani lanac”,  naglašava Željko Vasilj iz Turističke zajednice Međugorje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I Mufik Muslić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo dodaje da je kompletna turistička djelatnost spala na dvadeset posto.

“To su ogromne štete. Ako mi otprilike imamo za 300 hiljada manje gostiju. Koliko je to hotela bilo prazno, koliko restorana nije radilo, taksista.., rekao je Muslić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do sada su u Bosnu i Hercegovinu mogli ući samo državljani zemalja članica Evropske unije, zemalja Šengenskog područja, i to uz negativan PCR test, odnosno državljani Srbije te Crne Gore bez testa.

Prošle godine, podsjetimo, najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Saudijske Arabije, Hrvatske, Kine, Turske… Za većinu granica je do sada bila zatvorena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Mi smo mala zemlja. Treba nam otvoreno tržište, protok roba, ljudi. Moramo da imamo otvorenu ekonomiju i mi nemamo luksuz da vodimo politiku izolacije bez obzira da li se radi i o covid krizi”,  upozorava Admir Čavlić, ekonomski ekpert.

U Udruženju turističkih radnika svjesni su kažu dileme, zdravlje ili radna mjesta. Odluka koja je donesena neće dati značanije rezultate kratkoročno, jer je sezona pri kraju, no bitna je za narednu godinu jer tour operateri već planiraju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ulazak u BiH bez predočenja negativnog testa na koronavirus omogućen je za državljane Crne Gore, Srbije i Hrvatske kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 8
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Nasilja u školama ne smije biti

072info.com

Ko nije upisao dron u evidenciju BHDCA, od danas ne može korisiti letjelicu

072info.com

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini prijavljeno četiri smrtna slučaja i 245 novozaraženih

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)