Otvorene prijave: Jačanje kapaciteta mladih državnih službenika u BiH

1630774103 thumbnail Amila Lagumdzija 750x750 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Mladi državni službenici iz cijele BiH imaju priliku da se ponovo prijave na osmosedmičnu obuku iz oblasti EU integracija.

Program EU za mlade državne službenike u BiH posvećen je unapređenju javne uprave kroz izgradnju profesionalne i depolizirane državne službe, zasnovane na stručnosti i sposobnosti. Prijave su otvorene od danas na web stranici www.eu4wb6.com i trajat će sve do 20. septembra 2021. Prijaviti se mogu državni službenici sa jednom do sedam godina profesionalnog iskustva koji rade na poslovima vezanim za pristupanje Evropskoj uniji i direktno su uključeni u procese pripreme i provođenja programa i aktivnosti koje se finansiraju putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Program finansira Evropska unija, a realizuje British Council u BiH.

Drugi ciklus programa nudi profesionalno usavršavanje za 25 učesnika. Učesnici prvog ciklusa istakli su da im je znanje koje su dobili prilikom edukacije pomoglo u sticanju novih vještina i dalo uvid u sam razvoj sistema javne uprave.

„Znanja koja smo stekli na edukaciji su itekako primjenjiva u praksi. Tu prije svega mislim na transparentnost u zapošljavanju, digitalizaciju javne uprave te poboljšanje servisa građanima. To su modeli koji su potrebni BiH, a koji se lako mogu primijeniti u praksi“, naveo je Miralem Smajić, pomoćnik ministra zdravstva Tuzlanskog kantona i polaznik prvog ciklusa Programa.

Izvor : Bejtovic Communications

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel istakao je da Program EU za mlade državne službenike u Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak EU reformskih inicijativa koje se odnose na proces jačanja kapaciteta mladih državnih službenika.

„Samo kroz edukaciju onih koji će direktno raditi na procesu EU integracija će Bosna i Hercegovina biti spremna za izazove koji je očekuju. Pozivam mlade državne službenike da se prijave jer njihov profesionalizam i entuzijazam su fundamentalni za uspostavljanje javne službe koja je u skladu sa EU standardima“, istakao je Bizel.

Direktorica projekta ispred British Councila u BiH Amila Lagumdžija, navela je da je ovaj projekat podrška Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Balkana na putu ka prosperitetnijem društvu.

„Svjesni smo izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava kada je u pitanju odlazak mladih i talentovanih stručnjaka, a programima poput ovog želimo stvoriti prostor za usavršavanje i uvezivanje onih koji će biti nosioci pozitivnih promjena u društvu“, kazala je Lagumdžija te posebno naglasila bitnost jačanja institucija javne uprave.

GODISNJICA
MARKETING