Otvoreni Dani jagodastog voća: Jagoda je tradicija i zaštitni znak Čelića

U Čeliću je nakon 12 godina ponovo otvorena privredno-turistička manifestacija Dani jagodastog voća na kojoj učestvuje više od 300 izlagača iz cijele BiH.

Manifestaciju su simboličnim presjecanjem vrpce otvorili federalni ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i načelnik Općine Čelić Admir Hrustanović.

Općina Čelić, kako je istaknuto, najpoznatija je po uzgoju jagode, a čelićka jagoda najcjenjenija je u cijeloj Evropi. Ova općina ima prijavljenih oko 450 proizvođača koji su zasadili 65 hektara jagode, a najveći dio je pod plastenicima. Najmanje 50 posto stanovništva uzgaja jagode i živi od toga.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prema riječima ministra Dedića, podržalo je podizanje plasteničke proizvodnje za zasade jagode na 300 duluma u Čeliću.

– Pored toga na godišnjem nivou na području ove općine izdvojimo oko 700 hiljada KM kako za proizvođače jagodastog voća, tako i za druge proizvođače. U ovoj godini naš plan je da nastavimo sa podrškom u podizanju novih zasada, ali isto tako da damo podršku izgradnji tržnice u vezi koje smo već u fazi relizacije – izjavio je Dedić.

Copy

Federalna vlada, kako je dodao, povećala je budžet za poljoprivredu, kao i Vlada TK, a rad i trud vrijednih poljoprivrednih proizvođača svi trebaju podržati jer bez njihovog rada ne bismo danas imali ovu proizvodnju i kvalitet jagode u Čeliću.

– Vjerujem da¸ćemo u narednim godinama ovu sajamsku manifestaciju imati na još višem nivou, veće prinose jagoda, prerađivačke kapacitete i da ćemo svakim danom potencijale koje imamo u proizvodnji jagode podizati na jedan viši nivo – dodao je Dedić.

Organizatori manifestacije su Općina Čelić i ZZ Poljopromet, a generalni pokrovitelji Vlada TK i Turistička zajednica TK.

Vlada TK, kako je kazao premijer Irfan Halilagić, uvidjela je potrebu da reaguju na adekvatan način u smislu da povećaju budžetska sredstva koja su potrebna za poljoprivredne proizvođače i u odnosu na proteklu godinu, ona su povećana sa oko 7,5 miliona KM na više od 11 miliona KM.

– Ovaj sajam znači puno Čeliću, kao i Tuzlanskom kantonu i vjerujemo da ćemo ovu tradiciju čelićke jagode koja je bila prekinuta u nekom proteklom periodu, nastaviti u godinama pred nama jer je to bitno za poljoprivredne proizvoođače i cijeli Tuzlanski kanton – naveo je Halilagić.

Načelnik Općine Čelić i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Admir Hrustanović rekao je da je jagoda tradicija i zaštitni znak Čelića dodajući da se u toj općini „sve dešava prije i poslije jagoda“. Dodao je da Općina i Vlada TK pružaju podršku poljoprivrednim proizvođačima ove godine u kupovini plastenika, te da se očekuje podrška i kada je riječ o kupovini mineralnih đubriva.

-Što se tiče plasmana jagode, ove godine izvozimo za Sloveniju, Austriju i Njemačku i siguran sam da neće biti upitan plasman, odnodno prodaja jagode čemu će zasigurno doprinjeti i ova manifestacija – kazao je Hrstanović.

U Čeliću se uzgaja šest do sedam sorti jagoda, među kojima dominira Clery, te sorte Aprica i Alba. Ova manifestacija poznata pod imenom Dani jagode u Čeliću, prvi put je održana 1980. godine. Pored izložbenog dijela, manifestacija obuhvata edukativni i kulturno zabavni i sportski program, a sve u cilju promocije jagode, koja je odavno brend za Čelić.

Prethodni članakNije zaboravio odakle je krenuo: Bruno Akrapović na Bilinom polju
Sljedeći članakOženio se Muharem Ćivić