Otvoreno i transparentno zapošljavanje je od krucijalne važnosti u prevenciji korupcije

D4CF1DD2 2E4E 4E68 9A22 9EBB2245BE27
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Danas, 03.06.2021. godine, u ponovnoj posjeti Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u Zenici, boravio je gospodin Erik Larson, Savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH.

Prilikom ove posjete, policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut je upoznao uvaženog gosta sa trenutnim procesom sprovedenog konkursa za prijem novih policijskih službenika, te je takođe prezentirao i detaljno obrazložio sve mjere koje Uprava policije sprovodi na sprečavanju nepotizma i svih drugih vidova koruptivnog i nedozvoljenog ponašanja, prvenstveno u kontekstu dosljedne primjene novog Pravilnika o načinu i rasporedu testiranja kandidata za prijem u policijsku službu, ali i svih drugih zakonskih odredbi i obavezujućih propisa koji precizno definišu načine postupanja i nadležnosti policijskih službenika.

Posebno naglašavamo, da je u dosadašnjim susretima i posjetama gospodin Larson pomno pratio sve faze provedenog konkursa, te pružio jasnu i nedvosmislenu podršku nastojanju da se zapošljavanje u javnom sektoru provodi krajnje transparentno i zakonito.

Tokom ove posjete, Savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH Erik Larson je izjavio da policija igra ključnu ulogu u prevenciji i borbi protiv korupcije, te da je otvoreno i transparentno zapošljavanje od krucijalne važnosti za uspješnu prevenciju.

Policijski komesar Semir Šut je u svom obraćanju iskazao veliku zahvalnost posjetom gospodina Larsona, ali i posebnu zahvalnost za svu nesebičnu pomoć i značajnu podršku koju je gospodin Larson kontinuirano pružao komesaru Šutu i upravi policije kojom rukovodi, u njihovim naporima na profesionalizaciji policijskih struktura u Zeničko-dobojskom kantonu, kao i naporima na odlučnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.