Otvoreno igralište za djecu sa posebnim potrebama (FOTO)

ZenicaIgraliste

Na Kamberovića polju u Zenici danas je svečano u organizaciji Udruženja „Dlan“ iz Zenice, pod donatorskom pomoći NVO Muslim Aid-a 2013, otvoren park za djecu sa posebnim potrebama.

Na ovoj svečanosti odazvao se veliki broj zvanica, gostiju, prijatelja Udruženja, djece i njihovih roditelja, a među njima su bili i premijer ZDK Munib Husejnagić, načelnik Zenice Husejin Smajlović, ministar Mirko Trifunović, predstavnici turskog bataljona i mnogi drugi.

„Hvala svima vama koji ste došli da podržite za nas jedan veliki projekat. Veliko hvala upućujemo, premijeru ZDK Munibu Husejnagiću, načelniku Huseinu Smajloviću, lotou turske vojske i naravno svima vama. Pohvale idu za roditelje, koji su shvatili i srž ovog projekta, prema tome, svi se osjećajte ugodno“ – poručio je Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja „Dlan“.

Pored pomenutih gostiju, svojim dolaskom program su uveličali i predstavnici US-a iz Sarajeva i Istanbula, te su sve prisutne djeca Udruženja počastila tačkom „Ne rugaj se“.

Obzirom da je Vlada ZDK pružala veliku podrškuovom projektu, premijer ZDK je istakao: „Draga djeco, roditelji, moramo voditi računa o djeci ne samo kao roditelji, već i kao ljudi. Ovaj projekat podržavala je i Vlada i Kanton i resorno ministarstvo i nije nam žao. Pozivamo svu djecu da se uključe u ovaj projekat, neka se slobodno aktivno uključe i potpomognu radu Udrženja“, rekao je premijer Husejnagić.

Među prisutnima je bila i osoba koja je najviše zaslužna za izgradnju ovog igrališta, Edina Šehić – Saliu, kao direktorica Muslim Aid-a, koja je naglasila: „Djeca sa invaliditetom imaju ista prava kao i sva ostala djeca, iste želje i uvjete. Ovom prilikom želim da se zahvalim Udruženju „Dlan„ što je pružilo priliku da Muslim Aid potpomogne u ovom projektu, te da tako usrećimo ovu malu dragu djecu, koja nisu birala kako će se roditi“, istakla je Šehić – Saliu.

Naravno, svečanost ne bi bila potpuna da se na njoj nije pojavio načelnik Zenice,  Husein Smajlović, koji je sa velikim zadovoljstvom istakao: „Možemo misliti za sebe šta god hoćemo, da smo najbolji, najjači, najbogatiji, ali to ne pokazuje kakvi smo ljudi. Sva vlast počiva na tome, te se smatra da će riješiti sve probleme. Nezavisno od toga pozivam vas da budemo isti, zavisni, te tako nećemo moći mijenjati stav. Znate da u Zenici postoje dosta jake ustanove, gurajte se da im dokažete neke stvari, prvoj Općini i mene kao načelnika, tražite i borite se. U želji da ovo igralište godinama posluži onima kojima je potrebno, izražavam veliku zahvalnost na pozivu na ovaj događaj“, rekao je načelnik Smajlović.

Na samom kraju svečano su pušteni bijeli golubovi u znak slanja poruke mira, te je prerezana crvena vrpca koja je ozvaničila rad ovog igrališta na Kamberovića polju u Zenici.

U fotogaleriji pogledajte kako je danas izgledalo Kamberovića polje, ali i kako izgleda novo igralište za djecu sa posebnim potrebama.

[flagallery gid=76]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE