Portal 072info

Otvoreno pismo ASDA o mogućoj neregularnosti izbora

PROMO – IZBORI 2016 – Poštovani, što se više predizborna kampanja približava svome kraju, vladajuća koalicija sve više se koristi nezakonitim i neprihvatljivim metodama i sredstvima koja odudaraju od propisanih odredbi i političke neovisnosti, posebno državnih i javnih službenika i funkcionera.

Nakon što su se aktuelne vlasti iskompromitirale korupcionaškom aferom nelegitimne dodjele stimulacije direktoru jednog javnog preduzeća u iznosu većem od 100.000,00 KM, ostvarene nesistemski donešenim propisom i odlukom ‘partijskih poslušnika’ u Nadzornom odboru, sada se ne ustručavaju da vrše neviđeni mobing i pritisak na radnike u javnim preduzećima.

Sačinjavanje spiskova radnika sa njihovim ličnim podacima ukazuje na pripremu izbornog inžinjeringa. Prijetnje otkazima i pritisci na radnike javnih preduzeća da glasaju za vladajuću koaliciju predstavljaju nezakonit čin i klasičan mobing na radu. U ASDA stranku se svakodnevno pozivima i porukama javlja na desetine i stotine preplašenih građana koji ukazuju na ove pojave i traže našu pomoć. Isto tako, već su prisutne pojave pritisaka na članove biračkih odbora da pri svome radu i brojanju glasova favoriziraju vladajuću koaliciju i njene pojedine kandidate.

U svom nastojanju da po svaku cijenu ostanu na vlasti oni se ne ustručavaju da im se za govornicom na predizbornim skupovima pojavljuju i direktori javnih preduzeća, aktuelni VD gradonačelnik, te drugi predstavnici iz institucija koje bi po zakonu morale biti depolitizirane i neovisne. O kakvoj to onda političkoj neovisnosti državnih i i najviših gradskih dužnosnika govorimo!? Gdje je tu poštivanje propisanih zakonskih odredbi, a o nezakonitom i neetičkom ponašanju i neprihvatljivom pritiska na biračko tijelo suprotno izbornom zakonu da i ne govorimo.

Zbog toga se obraćamo javnosti da joj ukažemo na ove nezakonite i neetičke postupke vladajuće koalicije, a pozivamo nadležne policijske i pravosudne institucije i druge organizacije da u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima procesuiraju i sankcionišu ove pojave i spriječe izborni inžinjering.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box