Otvorilo se tridesetak rupa u okolini Petrinje, najveća je u selu Mečenčani

rupe petrinja1 1

Najveća rupa koja se otvorila u zemlji u hrvatskom selu Mečenčani kod Petrinje, poslije zemljotresa na tom području, i dalje se širi.

Rupa, širine dvadesetak i dubine od najmanje pet metara, ograđena je i poslije geoloških ispitivanja biće odlučeno o eventualnoj sanaciji, utvrdili su geolozi.

“Riječ je o urušavanju nastalom kombinacijom sufozije i okršavanja krečnjačke stijene ispod tla natopljenog vodom. Ispiru se sitne čestice i stvaraju šupljine, a potres je bio okidač da se ovo dogodi u ovakvim razmjerama”, rekao je za Hinu Josip Terzić, načelnik Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta.

On je rekao i da je nakon obilaska područja u okolini sela između Petrinje i Hrvatske Kostajnice prijavljeno tridesetak rupa od kojih su i neke u neposrednoj blizini kuća, ili kao ova najveća, na njivi.

Dodao je i da će se uskoro na širem području snimati stanje bespilotnim letjelicama kako bi se utvrdilo da li ima i više rupa u zemlji u okolini.

“Policija je ogradila rupu i to je sve što se moglo uradititi u ovom trenutku. Što se tiče sanacije, geolozi će nakon svojih istraživanja proslijediti podatke geotehničarima i građevinarima koji će, po pravilima svoje struke, odlučiti da li je potrebno i mogu li se uopšte takve rupe sanirati”, zaključio je Terzić.

U Hrvatskoj, na području Petrinje i Gline koje je nedavno pogodio jak zemljotres, jutros pada snijeg, a mnogo ljudi je pred svojim kućama u užasnim uslovima, javljaju hrvatski mediji.

Kako je objavio je Index.hr, meteorolozi su najavili snježne padavine u razrušenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Očekivana visina snijega do kraja dana je između pet i 10 centimetara.