Ova dijeta topi kile ali i štiti od bolesti!

Nordijska dijeta mogla bi pomoći prilikom kontrole tjelesne težine, ali i smanjiti krvni tlak, navodi se u studiji prezentiranoj na simpoziju o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u Barceloni.

Nordijska dijeta potekla je iz Danske jer je ondašnja populacija tražila način na koji da lakše integrira zdravu mediteransku prehranu u svakodnevan jelovnik, ali s lokalnim i sezonskim namirnicama.

Stručnjak za prehranu Thomas Meinert Larsen objasnio da je ova ideja nastala u suradnji sa slavnim restoranom Noma iz Kopenhagena. Noma je odabrana jer su vodeći ljudi ovog restorana uvijek birali lokalne namirnice te ih pripremali prema nordijskim običajima, ali na zdrav način.

Dijeta se sastoji od 15 skupina: voća i povrća (osobito bobice, kupus, korjenasto povrće i mahunarke), krumpira, svježeg začinskog bilja, biljaka i gljiva prikupljenih u divljini, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, domaćeg mesa i divljači, riba, školjaka i algi. Tipični recepti su pečeni bakalar s celerom, slatkovodna štuka na žaru s kupusom ili iverka u krušnim mrvicama.

Larsen, koji inače radi na sveučilištu u Kopenhagenu, kaže za escardio.org da je dodatna korist ovakve prehrane to što je manja ovisnost o transportu hrane iz drugih područja, namirnice su svježe te se jedu one prirodno uzgojene u određenom godišnjem dobu.

U nedavnoj studiji sudjelovalo je 181 osoba oba spola podijeljenih u skupine. Jedna je skupina dobila kuharicu sa 180 recepta podijeljenih prema godišnjem dobu, a druga kuharicu bez uputa. Pokazalo se da je prva skupina izgubila gotovo pet kilograma zahvaljujući nordijskoj prehrani, a druga tek kilogram i pol. Znanstvenici zaključuju da to pokazuje koliko je bitno hraniti se zdravo, ali lokalnim i sezonskim namirnicama.

Copy
Prethodni članakPOČINJU PRIPREME: Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj, 2028. u Engleskoj?
Sljedeći članakVeliki uspjeh sarajevski ljekara: Uspješno prišili ruku Mariji Barić iz Tešnja