Ova država granice strancima otvara tek za godinu dana

f 10960683 1024

Granice Australije praktički su zatvorene više od godinu dana. Zemlja je reagirala na pandemiju zatvaranjem granica u martu 2020., uz samo nekoliko iznimki kojom se dozvoljava dolazak stranaca.

Takvom politikom pokazali su se iznimno uspješnim; zaraženih nema. Uprkos tome i činjenici da broj vakcinisanih u svijetu raste, Australija planira otvaranje tek sredinom marta 2022, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar trgovine i turizma Dan Tehan izjavio je da potpuno otvaranje ne smatra realnim prije sredine ili čak druge polovice 2022. No kristalnu kuglu nema nitko, da bi znao što će s koronavirusom biti u svijetu polovinom 2022.

Na eskalaciju pandemije u Indiji Australija je reagirala zatvaranjem granica čak i za vlastite državljane, što je izazvalo bijes mnogih i osudu udruga za ljudska prava.

No s Novim Zelandom Australija ima zajednički “balon za putovanja”: obje zemlje nemaju zaraženih, pa se na Novi Zeland više ne odnose restrikcije. Nakon godinu dana, odnedavno se između Novog Zelanda i Australije normalno putuje. Slično rješenje moglo bi se zamisliti i s drugim zemljama, rekao je australski ministar trgovine i turizma Dan Tehan u razgovoru za Sky News.

Australija ima radikalan način borbe protiv koronavirusa: čim otkriju da je netko zaražen, čitavi gradovi stavljaju se u izolaciju. Do danas su zabilježili 29.800 slučajeva zaraze koronavirusom i 910 smrti, piše Guardian.