Ova hrana je najlošija za vaše zdravlje

Screenshot 5 18
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hrana koju unositi u organizam značajno utječe na vaše zdravlje, zbog čega je važno reducirati ishranu te izbjegavati tzv. nezdravu hranu.

Stručnjaci tvrde da pojedina hrana loše utječe na zdravlje ljudi. Evo što se sve nalazi na popisu.

Slanina

“Mnogi ne znaju da je Svjetska zdravstvena organizacija svrstala slaninu u istu kategoriju kao i duhan kada je u pitanju karcinogeneza”, kaže dr. Reyzan Shali, misleći na proces kojim se zdrave stanice pretvaraju u stanice raka.

Pržena hrana

Pržena hrana je također loša za naše zdravlje. Ona ne bi trebala biti osnova prehrane, a sve češće jest, kaže dijetetičarka Angela Lago.

ČITAJ JOŠ:  Džejeve komšije pojačale “Nedjelju”: Iz stana izneseno tijelo muzičke legende

“Općenito, pržena hrana ima više masti, soli i kalorija, a sve je to užasno za zdravlje srca i rizik od razvoja pretilosti”, ističe Lago.

Čips

Čips je poznat po tome što je nezdrav iz više razloga. Malo je hranjiv, a bogat jeftinim mastima i natrijem. To varira ovisno o marki, ali potrošači koji vode računa o zdravlju izbjegavat će ga u bilo kojem obliku.

Dodani šećer

Ako na pakiranju hrane vidite da sadrži dodani šećer, najbolje je odustati od kupovine.

Liječnica Andrea Paul ističe da dodani šećer u suštini nema nutritivnu vrijednost, a u medicinskim istraživanjima pokazalo se da povećava rizik od pretilosti i metaboličkih bolesti.

Prerađena ulja

Dijetetičarka i nutricionistica Paloma Health savjetuje ljudima da se klone prerađenih ulja kao što su sojino, ulje uljane repice, kukuruzno i biljno ulje.

ČITAJ JOŠ:  Šta su trigeminalne autonomne glavobolje i kako se liječe

“Takva ulja općenito su štetna za ljudsko zdravlje i treba ih izbjegavati. Tokom obrade se zagrijavaju na ekstremno visoke temperature te ulje oksidira. Oksidacija proizvodi slobodne radikale koji mogu uzrokovati štetu u cijelom tijelu. Pokušajte ograničiti ili izbjegavati prerađena ulja i jedite puno voća i povrća, koje je bogato antioksidansima”, savjetuje.

Hidrogenizirane masti

Ovaj sastojak dio je pakirane i brze hrane.

“Hidrogenirane masti su u populacijskim studijama pokazale da povećavaju stopu smrtnosti. Često ih sadržava maslac od kikirikija”, upozorava dr. Paul.

Rafinirani ugljikohidrati

Klonite se bijelog kruha, bijele riže i tjestenine, pizze, peciva i još mnogo toga. Prema Lago, proizvodi od rafiniranih ugljikohidrata imaju više šećera, a povezani su i s pretilošću.

ČITAJ JOŠ:  Koronavirus: Sedam različitih grupa simptoma

“Na zdravlje također negativno utječe standardna zapadnjačka prehrana siromašna vlaknima, koja se uglavnom sastoji od prerađenih, rafiniranih proizvoda od žitarica”, pojašnjava.

Prerađeno meso

Ova kategorija hrane u cjelini je nezdrava. Hrenovke, delikatese, goveđe meso i kobasice treba izbjegavati koliko god je moguće, ako ne i potpuno izbaciti iz prehrane.

“Svjetska zdravstvena organizacija klasificirala je prerađeno meso kao kancerogen skupine 1, što znači da je poznato da uzrokuje rak. Prerađeno meso sadrži hemikalije kojih nema u svježem mesu”, tvrdi Lago.

GODISNJICA
MARKETING