OVA MALA OPĆINA U BIH IMA OGROMNE MOGUĆNOSTI: Imaju jednu od najvećih stočarskih farmi u bih

donji zabar1 696x362 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Ovo mjesto je postalo poznato po preduzetništvu, te je u posljednje dvije decenije niklo nekoliko značajnih firmi.

U općini, koja broji tek nešto više od 3.5000 stanovnika, nalazi se najveća farma za proizvodnju jaja u Bosni i Hercegovini.

Također, u ovoj lokalnoj zajednici smještena je i jedna od najvećih stočarskih farmi u našoj zemlji. Ekipa BHRT-a posjetila je Donji Žabar, jednu od najmlađih opština.

U Donjem Žabaru, malom mjestu nadomak Brčko distrikta, proizvede se najviše jaja po glavi stanovnika u cijeloj Evropi. Iz pogona kompanije „Agreks“, koja je ujedno i najveći proizvođač jaja u Bosni i Hercegovini, godišnje izađe oko 70 miliona komada jaja.

“Donji Žabar nosi taj naziv – ‘Grad koka i jaja’ – jer smo u jednom malom posavskom selu uspjeli da obezbijedimo ozbiljan brend i proizvod koji se prodaje na tržištima šest zemalja okruženja. Mi trenutno operišemo podacima da se u Donjem Žabaru proizvede cirka sedamdeset miliona na godišnjem nivou”, izjavio je za BHRT direktor kompanije “Agreks” Predrag Miličić.

Ovo mjesto je postalo poznato po preduzetništvu, te je u posljednje dvije decenije niklo nekoliko značajnih firmi. U ovoj lokalnoj zajednici smještena je jedna od najvećih stočarskih farmi koja proizvodi stočnu hranu i meso za domaće tržište.

“Tri hiljade bikova i deset hiljada svinja i sve je usmjereno, sva ratarska proizvodnja je usmjerena na proizvodnju hrane za stoku koju mi plasiramo na tržište BiH. Mi imamo veoma specifičan način proizvodnje mesa. Meso je proizvedeno ekološki, pripremamo meso samo koje je naručeno. Naše meso u roku od 24 sata završava na tržištu”, rekao je vlasnik kompanije Gold MG Goran Mitrović.

Pojedinci svoju budućnost vide u turizmu. Tako je Jovica Lukić spojio seoski turizam i ribolov. Prirodne potencijale svog imanja iskoristio je da napravi sportsko rekreativnu zonu.

“Dolaze najviše iz kompletne Bosne i Hercegovine, pa onda Srbija, Hrvatska, oni su nam najbliži. Ove godine smo imali i Slovence i tako, eto. Mi ovdje pokušavamo da organizujemo prostor gdje će biti seoski turizam, da se ponudi ono što je dobro”, objašnjava Jovica Lukić.

Iako je privredna aktivnost razvijena, opština ima brojne probleme. Mali budžet ne dozvoljava im realizaciju ni malih ni velikih projekata.

“Dajemo PDV-a kao jedan Bosanski Šamac, međutim Bosanski Šamac ima budžet 6 miliona, a mi 1,3 miliona maraka”, kazao je Todor Šalpur iz Općina Donji Žabar.

Planova razvoja je mnogo, ali bez podrške nadležnih teško je napraviti prvi korak, ističu iz ove lokalne zajednice koja broji svega 3500 stanovnika.