Ova ozbiljna spolna bolest često prolazi neprimijećeno, a ima je i kod nas!

Zdravstvena agencija napominje da je broj slučajeva vjerojatno veći jer dio infekcija prolazi bez simptoma i stoga se ne dijagnosticira

Evropska zdravstvena agencija upozorila je kako se moraju uložiti veći napori u borbi protiv najčešće spolno prenosive bolesti u Europi – infekcije klamidijom, prenose mediji.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Stockholmu navodi, pozivajući se na podatke prikupljene u 27 zemalja, kako je u Europi zabilježeno više od 3,2 miliona slučajeva zaraze između 2005. i 2014.

Zdravstvena agencija napominje da je broj slučajeva vjerojatno veći jer dio infekcija prolazi asimptomatski i stoga se ne dijagnosticira.

Od 396 000 slučajeva dijagnosticiranih u 2014., gotovo dvije trećine pogođenih su u dobnoj skupini od 15 do 24 godine.

“Klamidiju je jednostavno dijagnosticirati i može se učinkovito liječiti antibioticima, a infekcija može nepovratno oštetiti reproduktivni sustav žene”, kaže direktorica ECDC-a Andrea Ammon.

Agencija kaže kako je, među spolno prenosivim bolestima, jedino u slučaju klamidije dijagnosticirano više zaraženih žena nego muškaraca. Razlog tome je što se češće testiraju žene nego muškarci zbog većeg rizika komplikacija koje uključuju upale u zdjelici i neplodnost.

Predložene mjere za sprječavanje klamidije uključuju zdravstveni i spolni odgoj, kao i promociju korištenja kondoma te njihovo dijeljenje i informiranje seksualnih partnera zaraženih osoba.

Agencija smatra da bi obuhvaćanje žena mlađih od 25 godina testovima na klamidiju smanjilo rizik razvoja upalnih promjena u zdjelici. ECDC obuhvaća 28 zemalja članica EU te Norvešku, Island i Lihtenštajn.