Portal 072info

Ova špijunka je 70 godina čuvala tajnu, ne znajući da će biti nagrađena kad je otkriju

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!
Filis Latur Dojl nije obična 93-godišnja bakica, mada je činjenica da je doživjela te godine dovoljan uspjeh sam po sebi. Filis je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila špijun na strani Velike Britanije i ove nedelje će u Francuskoj dobiti orden za svoje zasluge u oslobođenju ove zemlje.

Prije sedamdeset godina je Filis Dojl, tada 23-godišnjakinja, padobranom sletjela u još uvijek okupiranu Normandiju, gdje je provela nekoliko mjeseci tokom kojih je poslala 135 šifrovanih poruka pred “Dan D”. 

Decenijama niko osim njene djece nije znao za ratne zasluge ove gospođe, a ona je u jednom od rijetkih intervjua prije pet godina rekla kako je njen najstariji sin našao neke informacije na internetu i da su njena djeca insistirala da bi Filis trebalo da se prijavi i da primi orden. 

Filis danas živi na Novom Zelandu i ove nedelje bi trebalo da joj se uruči francuski orden Legije časti, najviši orden ove evropske zemlje. 

Filis je rođena u mješovitom braku, majka joj je bila Engleskinja, a otac Francuz. Godine 1941. pridružila se vojsci. 

Regruteri su brzo primijetili mladu Filis, koja ih je oduševila svojim duhom, kao i činjenicom da tečno govori francuski, pa je odabrana za specijalni program obuke za špijune. Ona je postala jedna od 40 odabranih žena špijuna koje su u to vrijeme radile za Britaniju. 

Kao razlog pristupanja ovoj službi, Filis je navela želju za osvetom, pošto su joj nacisti ubili oca, a njena baka je izvršila samoubistvo nakon što je odvedena u zatočeništvo. 

Filis je morala da prođe kroz intenzivan režim treninga, koji je obuhvatao kako fizički iscrpljujuće zadatke – tako i izuzetne mentalne napore. Gospođa Dojl je morala da nauči Morzeovu azbuku i da kuca brzinom od 24 riječi u minutu, što je duplo brže nego što su kucali tadašnji telegrafisti. 

Filis je u dva navrata učestvovala u radu na terenu, prvi put 1942, a drugi put 1944. godine, kada je radila na pripremi famoznog iskrcavanja na Normandiju. Ova hrabra žena je morala strogo da vodi računa o tome da se ne zadržava dugo na istom mjestu, pošto je konstantno bila u životnoj opasnosti. 

Informacije koje je slala savezničkim snagama u London su kasnije korišćene prilikom bombardovanja nacističkih uporišta na okupiranoj teritoriji, a nakon što se završio rat, živjela je u Keniji, na Fidžiju, da bi se konačno skrasila u Oklandu.

cafe.ba

Podijelite članak