Portal 072info

Ova tri grada su u najvećoj opasnosti od pada tržišta nekretnina

Screenshot 3 1269
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na globalnom nivou, tržište nekretnina pokazalo je snagu tokom pandemije koronavirusa, uprkos ekonomskom padu. Nedavni izvještaj UBS-a identifikovao je tri faktora za njegovu otpornost.

Prvo, s obzirom na to da su cijene nekretnina pokazatelj ekonomije “unazad”, UBS je naveo da one reaguju sa zakašnjenjem na ekonomski pad. Broj transakcija opao je u većini gradova u drugom tromesečju 2020. u poređenju sa prethodnom godinom, “komplikujući formiranje cijena i smanjujući validnost posmatranih cijena”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Drugo, većina potencijalnih kupaca nekretnina nije pretrpjela direktne gubitke prihoda u prvoj polovini 2020. godine, navodi UBS.

“Kreditne olakšice za kompanije i kratkoročni radni programi ublažili su posljedice krize, podržavajući dostupnost stanova zaposlenima”, navodi se u izvještaju koji prenosi Business Insider.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I treće, vlade su pomagale vlasnicima nekretnina u mnogim gradovima tokom perioda lockdowna, povećanim subvencijama za stanovanje, smanjenim porezima i obustavom postupaka naplate.

Izvještaj je analizirao godišnje stope rasta cijena kuća u 25 većih gradova, od 2001. do drugog kvartala 2020. godine. U studiji su se našli: München, Hong Kong, Zurich, Pariz, Singapur, London, Geneva, Frankfurt, Stockholm, Vancuver, Milano, Toronto; Tel Aviv, Sydney, New York, Moskva, Amsterdam, Madrid, Tokio, San Francisko, Los Angeles, Boston, Warsava, Dubai i Chikago.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U 21 od ovih gradova rast cijena je ubrzan tokom posljednja četiri kvartala, što je trend koji je USB nazvao neodrživim. Zapravo, prema UBS Global Real Estate Bubble Indexu, sedam gradova u analizi nalazi se u riziku od “pucanja balona”, odnosno pada na tržištu nekretnina. Business Insider donosi prva tri.

München

München je zauzeo prvo mjesto na UBS Globalnom indeksu i ima najveći rizik od pucanja balona od 25 gradova u analizi. Prema UBS-u, ovo je druga godina zaredom da je München n na vrhu indeksa. Tokom posljednjih 10 godina, cijene zakupa u gradu godišnje su rasle za više od 8 odsto, najviše od svih analiziranih tržišta. Grad, takođe, ima najveći odnos cijene i zakupnine u izvještaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rast cijena može se pripisati procvatu privrede, manjku ponude udruženim sa rastom stanovništva, špekulativnoj investicionoj potražnji i “sve atraktivnijim uslovima finansiranja”, navodi se u izvještaju.

Međutim, UBS ističe da bi do korekcije moglo da dođe ako grad uvede veće kamate ili pooštri finansijske uslove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Frankfurt

Tokom protekle decenije cijene nekretnina u Frankfurtu su se udvostručile. Prema UBS-u, cijene su od sredine 2019. do sredine 2020. godine skočile za 8 procenata.

Ova snaga na frankfurtskom tržištu stanova može se pripisati tome što je ovaj grad jedan od najvećih finansijskih centara u Evropi, zatim snažnom ekonomskom rastu, kao i rastu zaposlenosti i brojnosti populacije. To je rezultiralo rastom stanarina i cijena stanova, što je grad učinilo nepristupačnim za mnoge.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, navodi UBS, sa zaustavljanjem rasta zaposlenosti, tražnja za stanovima u gradu će vjerovatno usporiti. Da bi cijene nekretnina ostale stabilne, UBS smatra da grad treba da razmotri “održive lake uslove finansiranja”.

Toronto

Prema UBS-u, cijene nekretnina u Torontu su udvostručene tokom posljednjih 12 godina, kao rezultat rasta stanovništva i niskih stopa hipoteke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom posljednja četiri tromesečja cijene kuća porasle su za skoro 6 procenata. Međutim, UBS navodi da će u narednim kvartalima na tržište doći “znatna količina nove ponude”. Pored toga, očekivana apresijacija kanadskog dolara vjerovatno će smanjiti interesovanje stranih kupaca.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME