Ovaj bh. grad bi mogao biti centar regiona ovog ljeta: Otvorena turistička sezona, očekuju se rekordi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako je u posljednjih 15 dana Panonsko jezero bilo izuzetno posjećeno, u Tuzli je jučer zvanično počela turistička sezona.

U prvoj godini bez stega pandemije koronavirusa nadležni se nadaju obaranju rekorda u broju posjetitelja. Za goste pripremaju brojne ljetne sadržaje, a posebno za one koji posjete panonska jezera.

Iako nam kalendarski ljeto još uvijek nije stiglo, visoke temperature ipak pokazuju da se nalazimo u tom godišnjem dobu. Shodno tome turistička sezona danas je zvanično počela u Tuzli, a iz lokalne turističke zajednice za naredni period najavljuju brojne sadržaje za sve one koji dođu u grad soli.

Bogat sadržaj

– Tuzla iz godine u godinu opravdava i osvjetlava obraz kao turistička destinacija, ne samo u BiH, već i šire. Očekujemo da će se ova godina, ne samo približiti pretpandemijskoj 2019., već da ćemo i neke rekorde premašiti. Skupa s našim partnerima smo za ovo ljeto obezbijedili iznimno bogat sadržaj. Oni koji dođu da se kupaju na našim jezerima će imati bogat sadržaj širom grada, tako da njihov boravak u Tuzli neće biti ograničen samo na prekrasne plaže – kaže Amra Jaganjac, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Tuzle.

Panonska jezera su ono što Tuzli posebno čini zanimljivom za posjetiti, a zvanična sezona u ovom kompleksu otvorena je 1. juna. Nadležni navode da imaju naznake da će ova sezona biti dobra.

– Pannonica je u ovih 15 dana relizirala 18 hiljada posjeta, od čega je 10 hiljada ulaznica, a osam hiljada su posjete sa sezonskim ulaznicama, što je dobar znak. Naša očekivanja su da će Pannonicu ove sezone posjetiti okvirno 380 hiljada gostiju, a da bismo to mogli realizirati potrebno nam je dugo i toplo ljeto. Dobre najave postoje, a svoje dolaske već planiraju gosti iz Hrvatske i Srbije – kazao je direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić.

Zaposlili 150 radnika

U ovoj sezoni menadžment panonskih jezera zaposlio je 150 radnika, koji vode brigu o svim posjetiteljima.

– Mi svoje goste želimo dobro i zabaviti, mnogo programa će biti realizirano, počevši od večerašnjeg koncerta Crvene jabuke. Pored koncerata, dio smo organizacije i festivala Kaleidoskop, a realizirat ćemo i Bike fest. Shodno tome, vraćamo se našim programima iz 2019. godine – naveo je Porobić, istaknuvši da su panonska jezera specifična i po salinitetu vode koji je jednak onom na moru.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjeća da je slani kompleks u centru grada od njegovog otvaranja do danas, odnosno u proteklih 19 godina, posjetilo 5,3 miliona ljudi, što dovoljno govori o onome što Pannonica nudi.

– Pozivam sve da dođu na plažu slanog okusa i da ljetuju u Tuzli jer osim plaže imaju mnogo toga lijepoga za doživjeti i vidjeti u ovom gradu. Mi sada imamo 35 hotela i motela, uz desetak zahtjeva za gradnju novih te uz bezbroj privatnih smještaja. Tuzla ide sigurnim putem ka turizmu, a od Svjetske turističke organizacije smo dobili nagradu, što je posebna rijetkost – naglasio je Imamović.

Kako je istaknuto na današnjem zvaničnom otvaranju turističke sezone, Tuzla se može pohvaliti i jedinstvenom pješačkom zonom koja se prostire na površini od 20 hektara te bogatim kulturo-historijskim sadržajima. Kvalitetnu ponudu ove godine pripremaju i ugostiteljski objekti iz kojih se nadaju da će ispuniti očekivanja gostiju.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING