Portal 072info

Ovaj čaj je odlična zamjena za jutarnju kahvu, a i zdraviji je

Od davnina se koriste čajevi za zdravlje, a jedan od najpoznatijih je zeleni čaj. Za razliku od nekih egzotičnih, ovaj je lahko nabaviti, a odličan je za zdravlje. Prva stvar za koju je jako važna ova vrsta čaja je detoksikacija organizma. To znači da je pun antioksidansa koji pomažu u čišćenju organizma od loših tvari, a ujedno i jača imunološki sistem.

U zelenom čaju nalazi se mnogo polifenola i fitokemikalija koje zapravo daju gorak okus, ali i pomažu zdravlju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zeleni čaj može pomoći i za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti i bolesti krvožilnog sistema. Pokazalo se da ova vrsta čaja može smanjiti i kolesterol, ali izgleda kako nema utjecaja na visoki i niski krvni pritisak. Osim što pomaže zdravlju srca, smatra se i kako pomaže prilikom tumora i raka, ali se te informacije i dalje istražuju.

Jedna od stvari zbog kojih je odličan zeleni čaj je to što oni koji žele izgubiti kilograme mogu to napraviti puno brže. Ovaj biljni čaj se povezuje sa ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Osim toga pomoći će i osobama koje imaju problema sa dijabetesom, a smanjit će i stres kao i smanjiti štetu od negativnog UV zračenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ako tražite dobru zamjenu za kahvu, zeleni čaj bi mogao biti odlična ideja. S obzirom na njegovo svojstvo, zapravo ima više katehina nego crni čaj. Uz to sadrži i alkaloide poput kofeina koji mu daju simulirajuća svojstva. Svakog jutra bi bilo mnogo pametnije da popijete šoljicu zelenog čaja umjesto kahve, a opet ćete tijelu dati kofein koji mu je možda potreban.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME