Ovaj gori od našeg malinara Fikreta: Muškarac držao ukradene švedske respiratore pa ih planirao preprodavati?!

23
Podijelite vijest

Policajci Policijske stanice na Medveščaku proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem (25) kojeg sumnjiče da je od 8. marta do 2. aprila 2021. godine preko trgovačkog društva s Kosova za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 medicinska respiratora proizvođača iz Kraljevine Švedske u ukupnoj vrijednosti od 350.000 eura, piše 24sata.hr.

– Tijekom kriminalističkog istraživanja putem međunarodne suradnje potvrđeno je da su respiratori otuđeni u Švedskoj odnosno da je prijavljena krađa 15. veljače 2021. godine tijekom samog njihovog transporta kroz Švedsku. Sumnja se da je medicinske respiratore nabavio s namjerom da ih dalje preproda u treće zemlje i s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, iako je znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom što je obilježje kaznenog djela prikrivanja – saopćeno je iz policije. 

Netipičan način kupovine

Naime, s obzirom na značaj ove medicinske opreme u ozračju aktualne pandemije takvi se uređaji od strateškog značaja kupuju po točno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju.

– Upravo takav netipičan način kupnje koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski reguliranim načinom nabave ove medicinske opreme upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom, a samim time upućuje i na sumnju u počinjenje kaznenog djela s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi – stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Osumnjičeni je za dopremu respiratora u Zagreb angažirao ovlaštenog prijevoznika i potom ih, nakon što su dopremljeni, uskladištio u ugostiteljskom objektu na području Zagreba.

Oduzeti respiratori

Respiratori su oduzeti uz Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta dok je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.


Podijelite vijest