Portal 072info

Ovaj mentalni trik vam daje kontrolu nad drugima

Confident and smiling girl

Mnoštvo je self help knjiga, life coacheva i ostalih “institucija” čistog hrvatskog nazivlja koje nude pregršt savjeta kako podići samopuzdanje, djelovati odlučno – ukratko istrenirati moć. No što o svemu kaže znanost?

Psiholozi su dokazali kako je dovoljna jedna jednostavna strategija, koju ne treba vježbati, ne zahtijeva odricanje niti vas prisiljava da budete gad prema drugima.

Tehnika koju su razvili dr. sci. Gavin Kilduff i dr. sci. Adam Galinsky svodi se na to da se prisjetite trenutka u kojem ste se osjećali moćno, a njihov pristup je i znanstveno dokazan.

Istraživači su podijelili ispitanike u tri skupine – jedna se trebala prisjetiti situacije u kojoj su drugi imali moć nad njima, druga se trebala sjetiti situacije u kojoj su utjecali na druge, a kontrolna skupina je samo trebala opisati zadnju kupovinu. Potom su ih spojili te su im dali zadatak odglumiti scenarij preživljavanja na Arktiku.

Potom su se trebali međusobno ocijeniti, procjeniti tko je imako koliki utjecaj u skupini i sl. Za dva dana su se ponovo okupili i dobili novi zadatak – osmisliti organizaciju za zaštitu okoliša.

U obje situacije, skupinom su rukovodili oni koji se prisjećali trenutaka kada su bili moćni.

Podijelite članak