Ovaj simptom covida javlja se daleko prije svakog drugog: Oboljeli ga masovno prijavljuju

te 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Radi se o postotku puno višem od prijavljenih slučajeva gubitka mirisa i ukusa

Moguće je da se radi o jednom od simptoma bolesti cvovida, a prema pisanju studija čini se da oko 40 posto osoba koje su bolest imale su prijavile i ovaj simptom, a taj se simptom može javiti i prije bilo kojeg drugog simptoma.

  • Radi se o postotku puno višem od prijavljenih slučajeva gubitka mirisa i ukusa“, dodaje prof. Kevin M. Byrd, iz Američkog udruženja za stomatologiju. Evo što morate znati o ovom simptomu.

Zašto dolazi do suhoće usta?

Žlijezde slinovnice proizvode slinu koja se ispušta u usta, suha usta se javljaju kada se uspori produkcija sline i nije samo bezazlen problem, može uzrokovati probleme s govorom, gutanjem i hranjenjem. Ta ista slina štiti i zube i usnu šupljinu pa kada je nema dovoljno, može se razviti karijes ali i druge bolne infekcije. Slina osoba koje imaju Covid sadrži visoku koncentraciju virusa, a putem sline se zato može i otkriti.

Suha usta i Covid

Tim naučnika sa Instituta Cambridge u Londonu i tim iz Amerike su identifkovali ACE2 receptore u stanicama žlijezda slinovnica i tkivu u usnoj šupljini. Radi se o proteinu kojeg virus koji uzrokuje bolest zatvara u tijelo. Otkrili su i kako se virus može množiti u stanicama žlijezda slinovnica. Pregledavajući osobe koje su imale blag oblik bolesti, primijetili su da upravo oni imaju najviše virusa u slini i da će vjerovatno oni prijaviti gubitak mirisa i ukusa, za razliku od onih koji ga nemaju u slini u tim količinama.

Slina se slijeva u usta koja su i glavni ulaz u tijelo, a tako se lako virus može prenijeti i na druge, pojašnjava dr. Blake M. Warner. Upravo to pojašnjava zašto se uz bolest zna javiti gubitak okusa i suha usta.

  • Kada progutamo slinu u kojoj se nalazi virus, on će lako doći do gla, pluća pa i crijeva“, dodaje dr. Byrd. To bi bio dodatan razlog zašto moramo nositi masku u zatvorenim prostorima – kako bismo zaštitili sebe ali i druge. Ne radi se dakle samo o respiratornim kapljicama koje ulaze u pluća kroz nos, one mogu biti i u ustima.

Još je jedna mala studija otkrila kako suha usta mogu biti jedan od prvih simptoma bolesti. Oko 60 posto ispitanika je prijavilo upravo taj simptom koji se javio prije svih ostalih simptoma.

Šta još uzrokuje suhoću usta

Naravno da postoji puno mogućih razloga, pa se može javiti kao poslhedica lijekova koje uzimate, alkohola, kofeina ili cigareta, ali i nekih medicinskih stanja. Problem možete riješiti ako pijete dosta vode, posebno tokom obroka. Žvakanje žvake je također opcija. Pravilna higijena je jednako važna ako želite izbjeći karijes ili druge upalne procese. No zapamtite da, ako se simptom javi, može značiti da imate Covid i prije nego se jave ostali simptomi.

GODISNJICA
MARKETING