Portal 072info

Ovaj simptom koronavirusa javlja se prije povišene temperature

koronavirus 15
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogo nas je tokom epidemije koronavirusa naišlo na kontrolne tačke na poslu ili u zdravstvenim ustanovama koje nismo mogli proći bez mjerenja temperature i odgovora na pitanja jesmo li negdje putovali ili bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Iako nisu beskorisni ti postupci su manjkavi jer se kod većine ne pojavi temperatura ili ona nije prvi simptom, a mnogi ne znaju jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Čulo mirisa

Nancy Rawson, biologinja i potpredsjednica Monell Chemical Senses Center, smatra da bi bilo bolje mjeriti sposobnost osjeta mirisa kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje za koronavirus. Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelomični ili potpuni gubitak mirisa. 

Od toga 44 posto ispitanika bilo je svjesno gubitka miris i bez testiranja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gubitak čula mirisa uz upalu grla također je jedan od najranijih simptoma što ga čini korisnijim alatom od kasnijih simptoma u osiguranju zaštite drugih osoba od zaraze, kaže Rawson.

– To je jedan od najranijih simptoma i svako je prije povišene temperature- kaže ona. Gubitak čula mirisa sam za sebe bolje predviđa dijanozu od povišene temperature. Gubitak okusa također se može dogoditi no manje je čest i često povezan s gubitkom mirisa. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rawson kaže da interes koji izaziva gubitak mirisa prelazi okvire dijagnostičkih potreba – u pandemiji bi bez osjeta mirisa moglo ostati i do 750.000 Amerikanaca i to ima veliki utjecaj na njihovu sigurnost i kvalitetu života.

Sama kaže da mjesec dana svaku večer testira vlastiti njuh i sudjeluje u studiji novog sustava probira koja bi mogla dovesti do veće kliničke studije.

Test se sastoji od tri trake od kojih dvije nemaju nikakav miris, a treća sadrži poznate mirise kafe, čokolade, kokica i plina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ispitanici moraju odrediti koja traka sadrži mirise, o kojim se mirisima radi i kojeg su intenziteta.

Kućni test

Rawson kaže kako može zamisliti da veći poslodavci uvedu test mirisa i da bi cijena jednog testa mogla biti dolar, a ljude koje taj test izdvoji kao suspektne potom bi se uputilo na skuplje testiranje na koronavirus. Za one koji žele u vlastitoj kući testirati miris Rawson kaže da su im na raspolaganju brojni proizvodi poput kave, parfema, bosiljka, ružmarina, paste za zube s mirisom mentola, ruža. 

Miris može biti oštećen kod osoba s Parkinsonovom ili Alzheimerovom bolesti pa bi takvi testovi mogli potaknuti liječnike da ispitaju i mogućnost postojanja tih neurodegenerativnih bolesti. Gubitak mirisa pojavljuje se i kod gripe no ne tako često kao kod covida-19 i oko 60 posto oboljelih od gripe vrati osjet mirisa. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rawson očkuje sličnu razinu oporavka i kod oboljelih od koronavirusa.

Rawson dodaje da gubitak mirisa smanjuje zadovoljstvo jedenja i da može voditi u pothranjenost. Isto tako zbog gubitka njuha ljudi ne mogu prepoznati pokvarenu hranu ili curenje plina.

– Čini se da postoji hemijska komunikacija među ljudima koja je ispod praga svjesnosti-  kaže Rawson i dodaje da su mirisi važni jer često bude sjećanja. 

Rawson kaže kako za sada nema načina liječenja gubitka mirisa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Bajraktarević: Korona je najviše pogodila porodične biznise

Portal 072info

Hoće li brzo testiranje olakšati život u doba pandemije?

Portal 072info

Dr. Aćimović: Ne idite sa simptomima među druge ljude – to je osnovno

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME