Ovaj uređaj glavni je uzrok požara u kući: ‘Nikada ga ne uključujte u produžni kabl

Ovaj uređaj glavni je uzrok požara u kući: ‘Nikada ga ne uključujte u produžni kabl

Jeste li znali da jedan predmet koji većina nas ima kući, čak i po nekoliko komada, može izazvati požar u vašem domu? Vatrogasci upozoravaju da je taj uređaj produžni kabl kojeg, prema njihovim riječima, možemo preopteretiti. A to svi radimo.

Primjera radi, kad su TV, računar i lampa uključeni, dodatno uključivanje klima uređaja može dovesti do požara u domu. Većina proizvođača klima uređaja preporučuje da direktno utaknete u zidnu utičnicu umjesto produžnog kabla. Velike kućanske aparate nikada ne bi trebalo spajati na produžni kabl.

Vatrogasci kažu kako su ovo mjere zaštite od požara:

  • Redovito provjeravajte produžni kabl, odnosno sve kablove koji se nalaze u njemu i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.
  • Držite sve kablove i utičnice podalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja da se spriječi pregrijavanje. Aparate koji nisu u upotrebi uvijek isključite iz struje.
  • Ne ostavljajte svoje prijenosno računare i punjač telefona danima uključene u produžni kabl jer se mogu pregrijati i izazvati požar. Izbjegavajte pretjerano savijanje produžnog kabla kako biste izbjegli oštećenje.
  • Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.
  • Produžni kabl mora biti odgovarajuće dužine. Ako je prekratak, može biti pod velikim opterećenjem i uzrokovati pregrijavanje, prenosi Najzena.
  • Držite produžni kabl podalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora topline (šporet, na primjer).
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica