Portal 072info

Ovako će izgledati novi državni zatvoru BiH

Izgradnjom državnog zatvora, Bosna i Hercegovina će dobiti odgovarajuću visokosigurnosnu ustanovu, kapaciteta 348 mjesta, od čega je 298 mjesta za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Time će se značajno rasteretiti kapaciteti entitetskih zatvorskih kapaciteta i riješiti problem njihove prebukiranosti. Izgradnjom će se, takođe, doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinitelja “lakših” krivičnih dijela.

 

Prema Zbirnom izvještaju iz oblasti izvršenja krivičnih sankcija i drugih mjera Bosne i Hercegovine, koje je sačinilo Ministarstvo pravde BiH, u 2015. godini kaznu zatvora ili mjere pritvora izdržavalo je 3357 osoba, dok je kućni zatvor putem elektronskog nadzora izvršavala 421 osoba. Ukupni kapaciteti zatvorskog sistema u BiH iznose 3221 osoba, a prema posljednjim procjenama u BiH je potrebno 3750 mjesta.

U 2015. godini krivična sankcija rad za opće dobro izrečena je prema 96 osoba, za 237 osoba kazna zatvora zamijenjena je novčanom kaznom, dok je prema 421 osobi izrečen kućni zatvor s elektronskim nadzorom.

drzavni zatvor1Isto tako, 754 osobe ili 22,5 posto izvršavale su kaznu zatvora putem alternativnih sankcija, a prema 124 osobe izrečena je mjera sigurnosti obveznog psihijatrijskog liječenja ili liječenja od ovisnosti, koja se izvršavala u medicinskim ustanovama, a ne u zatvorima, što predstavlja sveukupno 878 osoba ili 26 posto od ukupne zatvorske populacije.

S izdržavanja kazne po osnovu odobrenog uvjetnog otpusta 789 osoba je ranije otpušteno, a 1668 osoba ili 49 posto u određenom periodu bilo je izvan zatvorske ustanove.Sve navedeno ukazuje na činjenicu da je BiH, uvođenjem alternativnih sankcija za lakša krivična djela, prihvatila savremene principe i preporuke u sistemu izvršenja krivičnih sankcija. S druge strane, kada su u pitanju počinioci težih krivičnih djela, kao što su organizovani kriminal i ratni zločini, osiguranjem adekvatne državne zatvorske ustanove, bit će zadovoljeni svi zahtjevi u pogledu prilagođavanja zatvorskog sistema u BiH, najboljim evropskim praksama.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box