Ovako će izgledati svemirsko odijelo za Mars (FOTO)

Podijelite vijest

465092_svemirsko-odelo--profimedia0192480112_ff

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije prototipa svemirskog odijela koja bi astronauti mogli da nose prilikom prve misije na Mars, ponudivši javnosti da bira između tri različita dizajna odijela Z-2.

Sa 63 posto glasova, pobjedu je odnio model “Tehnolodži”, sa svjetlećom trakom na prednjem dijelu, koja može da ima različit oblik za svakog pojedinca, što bi pomoglo u prepoznavanju članova tima. 

Kompletan prototiop Z-2 neće ići na Mars nepromijenjen, jer ne štiti od ekstremnih temperatura i radijacije, ali NASA tvrdi da bi astronauti na Marsu jednog dana mogli nositi neke od njegovih elementa.

452243_odelo-3-profimedia_ff

Odjelo je načinjeno od 3D štampanih ploča, zahvaljujuči laserski skenerima svaki primjerak savršeno pristaje vlasniku, a nakon izbora dizajna, predstoji mu testiranje u vakumskoj komori, u bazenu, gdje astronauti vježbaju da hodaju, i na terenu koji podsjeća ma Marsovu stjenovitu površinu. 

Odijela klase Z su predstvljena 2012., kao prva suštinski nova varijnta svemirskog odijela-skafandera nakon 30 godina. Svaki sljedeći broj podrazumijeva savremenija tehnološka poboljšanja, a serija Z-2 otklonila je nedostatka koje je serija Z-1 imala u pogledu bezbijednosti i pokretljivosti.  

Blic.rs