Ovako izgleda upitnik za Popis stanovništva

Ovako izgleda upitnik za Popis stanovništva

Popisnica2_2013

Statistika je život pretvoren u brojke. Tako će i život Bosanaca i Hercegovaca, prvi put nakon 20 godina, uskoro biti potkrijepljen relevantnom faktografijom. Dugoočekivani popis stanovništva naše zemlje odvijat će se od 1. do 15. oktobra 2013 na području cijele BiH.

Predstavnici Agencija za statistku BiH, Federacije i Republike Srpske danas su javnosti predočili detalje ove velike akcije koja će se sprovoditi u 20.000 popisnih krugova raspoređenih po 142 općine. Neki od dvadeset i pet hiljada zvaničnih popisivača pozvonit će i na vaša vrata, a građanska obaveza svakog državljanina starijeg od 18 godina je da tom prilikom, uz obavezu čuvanja tajnosti podataka, odgovori na 46 pitanja.

Tema popisa do sada je razburila mnoge žučne rasprave, prvenstveno u vezi sa pitanjima koji se odnose na nacionalnost, religijsku pripadnost i maternji jezik ispitanika.

Kako su ova pitanja i opcije za odgovor formulisane u finalnom popisnom obrascu koji je danas predočen javnosti, pogledajte u našoj fotogaleriji. Ispitanicima se nude ponuđeni odgovori, opcija ‘ne izjašnjava se’ kao i prazni kvadratići za upisivanje opcije koja nije ponuđena.
Nora Selimović, glavna metodologinja Agencije za statistiku BiH, koja je na popisima učestvovala  1981. i 1991. godine, s nestrpljenjem očekuje novi popis. I njoj će, kao i svim drugim profesinalcima čiji posao zavisi od relevantnih podataka o stanovništvu, rezultati popisa stanovništva dati nasušno potrebnu bazu podataka iz koje će se moći izvlačiti mnogi zaključci neophodni za daljnji napredak društva.   

Koliko nas ima, kako i gdje živimo, koliko nas je raseljeno, koliko godina škole imamo u prosjeku, koliko nas je nepismenih, a koliko umije koristii kompjuter, koliko nas je zaposlenih i u kojim sektorima, koliko će djece i koje godine biti doraslo za školu, koji procenat stanovništva živi sa zdravstvenim poteškoćama… i naravno koje smo nacije, vjere, te koji jezik smatramo svojim – sve su to odgovori koje ćemo dobiti šest mjeseci nakon što popis bude završen.
Gospođa Selimović predstavila je i osnovna načela po kojima će se sprovoditi popis: sveobuhvatnost, istovremenost, individualnost, definirana periodika od 10 godina, jedinstvena metodologija koja je usklađena za drugim zemljama, zaštita podataka i racionalnost.
Prelomni datum za podatke koji se budu unosili u popisnicu je 30. septembar do 24,00 sati. To u praksi znači da djeca koja se rode nakon tog datuma, a prije no što popisivač obiđe porodicu, ne ulaze u evidenciju. Takođe, osobe koje preminu nakon 30. septembra a prije dolaska popisivača u porodicu, evidentirat će se kao živi građani.  
Ona naglašava da je u listu od 46 pitanja uvršteno i 27 obaveznih pitanja koja se koriste u svim državama, a da je cijeli upitnik u skladu sa standardima Eurostata. Rezultati popisa bit će kompatibilni sa drugim državama, te će se kao takvi moći koristiti u globalnim statistikama.

Popisnica_2013

Posjeta od sat vremena
Dokumentacija koju prilikom posjete popisivača valja ispuniti, sastoji se iz tri ‘papira’. Prvi od njih je popisnica – upitik sa ličnim pitanjima; potom je tu upitnik za domaćinstvo, te tzv. kontrolnik, obrazac kojim su definirane sve jedinice u popisnom krugu.
Popisnica sadrži set pitanja o rođenju, mjestu stanovanja, migracijama. obrazovanju, ekonomskim karakteristikama, te  prvi put, pitanja o određenim zdravstvenim poteškoćama.    

U upitniku o domaćinstvu nalaze se pitanja o stambenoj jedinici, poljoprivrednim dobrima, o broju osoba koje žive u domaćinstvu i porodici.
U prosjeku će boravak popisivača u jednom domaćinstvu od 3 do 4  člana trajati oko sat vremena.

Ukoliko se desi da popisivač ne pronađe nikoga u stanu, ostavit će potvrdu sa vremenom svoje sljedeće posjete. Uoliko se desi da popisivač tri puta naiđe na zaključana vrata, ostavit će potvrdu sa adresom nadležne općine u kojoje su građani trebaju izvršiti svoju dužnost.

IZVOR: radiosarajevo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS