Ovako je Steve Jobs govorio 1981.: Računar je bicikl 21. stoljeća

Podijelite vijest

Jedan od osnivača kompanije Apple Steve Jobs je 1981. godine obrazložio zašto misli da je računar zapravo bicikl 21. stoljeća.

U intervjuu za emisiju “Nightline” televizijske kuće ABC News je govorio o tome šta će računari značiti za čovječanstvo.

“Ovo je bicikl 21. stoljeća, jer osnažuje intelektualnu sposobnost čovjeka. Jednim od ovih uređaja čovjek će se osloboditi mnogih muka i omogućiti da radi ono u čemu je najbolji, a to je da rade na konceptualnom, kreativnom nivou”, rekao je.

Voditelj emisije Ted Koppel pitao ga je da li je opasno to da državne institucije, koristeći kompjutere imaju sve podatke o građanima.

Jobs mu je odgovorio da je najbolja zaštita privatnosti ta da ljudi budu kompjuterski pismeni. Već tada, kada je na hiljadu američkih domaćinstava bio jedan računar, prognozirao da će zapravo svako domaćinstvo imati po jedan računar.

Međutim, pojedini smatraju da je Jobs pogriješio u procjeni zaštite privatnosti. Većina jeste kompjuterski pismena, ali izloženi su ugrožavanjem privatnosti preko tehnoloških uređaja.

Klix


Podijelite vijest