Ovako roditeljska cigareta djeluje na dijete

20 48
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

I zdrava djeca roditelja pušača mogu imati otežan rad pluća, što se može progresivno pogoršati ukoliko se izloženost dimu cigarete nastavi, pokazuje nova studija.  Roditelji pušači svakako su loša vijest za djecu. Čak i kada su djeca “zdrava”. 

Višestruke studije pokazale su da djeca pušača imaju više poteškoća s disanjem nego djeca nepušača, ali dosad nije bilo jasno kako dim utječe na rad pluća kod djece koja nemaju poteškoća s disanjem ili dijagnosticirane respiratorne bolesti poput astme.

Stručnjaci su proučavali rad pluća kod 244 djece između četiri i 12 godina bez plućnih bolesti i otkrili da je kod djece pušača znatno otežan rad pluća. Za razliku od prijašnjih studija, ova pokazuje da nedijagnosticirana bolest i nepostojanje simptoma ne znači da djeca imaju normalan rad pluća.

Današnji je trend zabrana pušenja na javnim mjestima. Stručnjaci se pribojavaju da bi to roditelje moglo navesti da više puše u svojim domovima. Naučnici su proširili istraživanje na 2.000 zdrave djece roditelja pušača, a rezultati te studije očekuje za dvije godine.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING