OVAKVE VIJESTI TREBAJU BIH: Pogledajte šta su Bošnjaci iz Švicarske uradili za svoju domovinu

Džemat Gazi Alijin mesdžid (GAM) iz St. Gallena prvi je koji je došao na ideju kupovine i dostavljanja ugroženim područjima isušivača zraka. U vrlo kratkom periodu prikupljena su sredstva i kupljeno je oko 40 isušivača zraka i dopremljeno u Maglaj. Uz pomoć novca koje je prikupio džemat izgrađeno i nekoliko kuća za najugroženije, a u više navrata dopremljena najnužnija pomoć, aparati i higijenski materijal na različita područja.

Nakon što su prošle godine mnoga područja u Bosni i Hercegovini polavljena, jedan džemat u Švicarskoj na razne načine se aktivno uključio u prikupljanje pomoći ugroženima, javlja Anadolu Agency (AA).

Džemat Gazi Alijin mesdžid (GAM) iz St. Gallena u prvim danima poplava u BiH pokrenuo je nekliko paralelnih akcija. Jedna je bila prikupljanje pomoći u odjeći, higijenskom materijalu, hrani i drugim potrepštinama. Ova akcija je rezultirala slanjem šlepera robe Merhametu u Tuzli. Akcija je provedene u saradnji sa sa komšijskim džematom Heiden.

Prvi koji su došli na ideju kupovine i dostavljanja ugroženim područjima isušivača zraka jeste upravo džemat GAM iz St. Gallena. U vrlo kratkom periodu prikupljena su sredstva i kupljeno je oko 40 isušivača zraka i dopremljeno u Maglaj, potvrđeno je za AA.

Omladina džemata GAM se organizirala i njihovi predstavnici su posjetili Željezno polje i tom prilikom uručili pakete pomoći nastradalima.

Preko humanitarne sekcije džemata GAM “Sadaka“ sakupljeno je i realizirano oko 20.000 KM. U tri navrata su članovi sekcije dopremali najnužniju pomoć, aparate i higijenski materijal na različita područja. Medžlisu Islamske zajednice Maglaj je uručena novčana donacija u iznosu od 6.800 KM koja je upotrebljena za čišćenje poplavljenih objekata.

Glavna akcija džemata GAM je bila prikupljanje sredstava za izgradnju bar jedne srušene kuće u klizištima. U toj akciji je prokupljeno oko 115.000 KM, od čega je najveći donator dao više od 30.000 KM.

Na sastanku džematskog odbora je odlučeno da se što prije krene u realizaciju izgradnje kuća. U prikupljanju ponuda za izgradnju kuća ustanovljeno je da se sa prikupljenim sredstvima mogu izgraditi tri kuće. Jedna firma iz Zavidovića će graditi kuće, a njen direktor Amel Selimović je dao popust u visini od oko 20-tak hiljada KM.

Odlučeno je da se kuće grade u bh. entitetu Republici Srpskoj i da se pored izgradnje kuća porodicama koje su ostale bez vlastitih domova zbog klizišta, pomogne povratak Bošnjaka u tom entitetu.

Odabrane su tri porodice kojima će se graditi kuće: Hasiba Kuljančića i Samira Osmanovića iz općine Milići, obje imaju po sedam članova te porodica Sulejmana Baltića iz Cerske, koja broji šest članova.

Njima su u drugoj polovici novembra prošle godine, predstavnici džemata GAM iz St. Gallena, predsjednik Meho Šljivar, sekretar Bego Beganović i blagajnik Edhem Pršić uručili ključeve izgrađenih kuća.

Tri bošnjačke porodice u Podrinju su dobile krov nad glavom čime je ispunjena najosnovnija pretpostavka da u tom dijelu Bosne i Hercegovine nastave živjeti u miru i blagostanju.